Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Medzinárodná organizácia IOM chystá diskusiu o nelegálnej migrácii

Ilustračné foto. Loď s vyše 760 migrantmi prichádza do prístavu na ostrove Lampedusa. Foto: TASR/AP

IOM je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Slovenská premiéra filmu "The Good Lie" s Reese Witherspoonovou a premietanie dokumentu "Európa alebo smrť" spojené s diskusiou sa uskutočnia v Bratislave v rámci letného vzdelávacieho seminára "Nelegálna migrácia – hranice a ľudské práva". Podujatie organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku.

Film The Good Lie režiséra Philippa Falardeaua sleduje osudy mladých utečencov, ktorých občianska vojna prebiehajúca v Sudáne od roku 1983 pripravila o rodičov a donútila ich utiecť z rodnej krajiny. Po 13 rokoch života v utečeneckom tábore v Keni sa im naskytne šanca na presídlenie do Spojených štátov amerických. Ich stretnutie so zamestnankyňou pracovnej agentúry po príchode do Kansas City v štáte Missouri im všetkým zmení život. Vo filme sa predstaví Reese Witherspoonová a sudánski herci, z ktorých viacerí boli utečencami.

Slovenská premiéra snímky bude v utorok 25. augusta 2015 o 20. hodine v Kine Lumiére v pôvodnom anglickom znení so slovenskými titulkami. Vstup na projekciu je bezplatný, vstupenky sú k dispozícii v pokladni Kina Lumiére od 19. hodiny.

Premietanie dokumentu "Európa alebo smrť" spojené s diskusiou o nelegálnej migrácii, situácii na vonkajších hraniciach EÚ a v Stredozemnom mori sa uskutoční v stredu 26. augusta 2015 o 19. hodine v KC Dunaj. Hosťami diskusie budú Miriam Fassbender, dokumentaristka, autorka knihy "2850 kilometrov" a autorka filmu "Cudzí" a Lívia Styp-Rekowska, expertka IOM na riadenie hraníc a migrácie v Európe, Afrike a Ázii. Diskusia bude v anglickom jazyku bez tlmočenia, vstup je voľný.

Obe podujatia sa uskutočnia v rámci letného vzdelávacieho seminára EMN "Nelegálna migrácia – hranice a ľudské práva", ktorý od roku 2012 organizuje IOM ako Národný kontaktný bod EMN v SR. Domáci a zahraniční experti počas vzdelávacieho seminára a jeho sprievodných podujatí prinášajú zástupcom štátnej a verejnej správy, tretieho sektora, akademickej obce, médií, zahraničných ambasád, ale aj širokej verejnosti aktuálne informácie a skúsenosti z rôznych oblastí migrácie a medzinárodnej ochrany.

IOM je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie vyvíja IOM v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie.

TASR informovala Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave.