Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

IOM: Obchodovanie s ľuďmi je tretím najvýnosnejším nelegálnym obchodom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami sú väčšinou ženy, v posledných rokoch však pribúdajú detské aj mužské obete, upozornila organizácia.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Trestný čin obchodovania s ľuďmi je po zbraniach a drogách tretím najvýnosnejším nelegálnym obchodom na svete. TASR o tom v pondelok informovali z Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Apelujú na prevenciu a šírenie povedomia, ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi.

"Obchodníci využívajú rôzne sofistikované a rafinované metódy, spomedzi mnohých napríklad neposkytnú komplexné informácie o pracovnej ponuke v zahraničí, pracovnú zmluvu dajú v jazyku, ktorému nerozumiete, lákajú vás na zdanlivo veľmi výhodnú prácu v zahraničí, zaplatia za vás náklady na cestu a ubytovanie či využijú zámienku, že za vás s vašimi dokladmi vybavia účet v banke," upozorňuje vedúca Úradu IOM v SR Zuzana Vatráľová. Organizácia odhaduje, že ročne sa stanú obeťou obchodovania s ľuďmi stovky Slovákov.

"Podľa Medzinárodnej organizácie práce (ILO) a Walk Free Foundation je na svete približne 40 miliónov obetí obchodovania s ľuďmi. Medzi obeťami sú väčšinou ženy, v posledných rokoch však pribúdajú detské aj mužské obete," upozornila organizácia. Významnú úlohu v prevencii zohráva šírenie povedomia o rizikách obchodovania s ľuďmi.

Organizácia v tejto súvislosti vyvinula bezplatnú mobilnú aplikáciu. Obsahuje štyri reálne príbehy obetí a rady, ako rozpoznať znaky obchodovania s ľuďmi. Tiež tipy na bezpečné cestovanie a prácu v zahraničí. „V septembri 2021 IOM Slovensko vyškolila ďalších 56 odborníkov, ktorí pracujú v prevencii obchodovania sľuďmi,“ spresnili z organizácie.

Pre učiteľov, preventistov a ďalších odborníkov vytvárajú vzdelávacie materiály o obchodovaní s ľuďmi. „V manuáli získajú užitočné zdroje aktuálnych informácií o obchodovaní s ľuďmi, praktických rád a skupinových aktivít, ktoré môžu okamžite využiť vo vzdelávaní mladých ľudí a potenciálnych obetí obchodovania s ľuďmi, ako bezpečne vycestovať a pracovať v zahraničí,“ dodala Vatráľová.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996.