Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Od začiatku vojny IOM pomohli 12.351 ľuďom, polovica bola z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Michal Milla z IOM poukázal, že organizácia vlani päťnásobne rozšírila svoje kapacity, aby mohla pomáhať ľuďom, utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Bratislava 12. januára (TASR) - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) poskytla od vlaňajšieho februárového vypuknutia vojny na Ukrajine vo svojom Migračnom informačnom centre (MIC) služby 12.351 ľuďom. Polovica z nich pochádza z Ukrajiny. TASR o tom informoval Michal Milla z IOM.

"Na porovnanie, za celý rok 2021 využilo poradenské služby MIC celkovo 7572 klientov, pochádzajúcich z krajín mimo EÚ," spresnil. Poukázal, že organizácia vlani päťnásobne rozšírila svoje kapacity, aby mohla pomáhať ľuďom, utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Do konca roka 2022 pomohli pracovníci IOM na hraničných priechodoch a v asistenčných centrách vo Vyšnom Nemeckom, Ubli, Michalovciach a v Košiciach viac ako 5900 ľuďom, utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. "Medzi prichádzajúcimi z Ukrajiny sú zdravotné sestry, študenti, remeselníci, právničky, stavební robotníci, športovci, umelkyne či lekárky a ľudia mnohých ďalších profesií," priblížila vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.