Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Od začiatku invázie na Ukrajinu využilo pomoc od IOM vyše 10.000 ľudí

Veľkokapacitné centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny na Akademickej ulici v Nitre Foto: TASR - Henrich Mišovič

Do augusta poskytla IOM viac ako 3840 ľuďom okamžitú osobnú pomoc a informácie o dočasnom útočisku na Slovensku či poradenstvo o službách, pobyte, doprave, systéme sociálnej ochrany alebo zamestnaní.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Pomoc Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) využilo od začiatku invázie na Ukrajinu viac ako 10.000 ľudí. Poskytnutá im bola nielen okamžitá osobná pomoc a potrebné informácie, ale aj napríklad právne poradenstvo. Ľudia unikajúci pred vojnou sa okrem toho najčastejšie pýtajú, či prídu o dočasné útočisko na Slovensku, ak vycestujú na Ukrajinu za svojimi príbuznými. TASR o tom informoval Michal Milla z IOM.

Práve pracovníci IOM na Slovensku sú medzi prvými ľuďmi, s ktorými sa utečenci stretávajú na hraničných priechodoch a v asistenčných centrách vo Vyšnom Nemeckom, Ubli, Michalovciach či v Košiciach. Do augusta poskytla IOM viac ako 3840 ľuďom okamžitú osobnú pomoc a informácie o dočasnom útočisku na Slovensku či poradenstvo o službách, pobyte, doprave, systéme sociálnej ochrany alebo zamestnaní.

"Ľudia sa tiež najčastejšie dopytujú, ako môžu zmeniť svoje dočasné útočisko na prechodný pobyt, najmä na účel zamestnania, čo robiť, ak chcú zmeniť zamestnávateľa počas platnosti svojho pobytu na Slovensku či ako môžu získať slovenské občianstvo," približuje vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová. Za rovnako dôležité považuje aj zvyšovanie povedomia o rizikách obchodovania s ľuďmi.

IOM poskytuje bezplatné služby a poradenstvo na diaľku. Od 24. februára do 1. augusta poskytla informácie a právne poradenstvo viac ako 6847 ľuďom vrátane ukrajinských utečencov a občanov z krajín mimo EÚ. Pravidelne aktualizuje tiež webovú stránku Migračného informačného centra (MIC) - www.mic.iom.sk. Online podpora je dostupná v ukrajinskom, slovenskom, anglickom a ruskom jazyku. Do augusta navštívilo web 365.266 používateľov.