Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

IOM vyškolila osoby na pomoc Ukrajincom v boji proti obchodu s ľuďmi

Na archívnej snímke zľava vedúca Úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová. Foto: TASR - Branislav Bibel

Rovnako IOM organizuje pre Ukrajincov informačné workshopy, kde zistia, ako si bezpečne hľadať prácu na Slovensku.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vyškolila od marca 144 pracovníkov a dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú utečencom z Ukrajiny v boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Podľa vedúcej Úradu IOM na Slovensku Zuzany Vatráľovej sú utečenci zraniteľní a stávajú sa potenciálnou korisťou obchodníkov s ľuďmi.

"Hľadajú informácie a pomoc, dopravu, ubytovanie a prácu. Mnohí sú v núdzi a musia začínať úplne odznova," poukázala. Doplnila, že každý, kto s takýmito osobami pracuje, by mal ovládať riziká obchodovania s ľuďmi, vedieť identifikovať potenciálne obete a pomôcť im. Preventívnemu správaniu sa učia dobrovoľníci práve na tréningoch IOM, kde spoznávajú základy problematiky obchodovania s ľuďmi.

Medzi vyškolenými osobami sú podľa IOM zdravotníci, príslušníci Hasičského a záchranného zboru Ministerstva vnútra (MV) SR, Slovenského Červeného kríža, Ministerstva obrany SR, Migračného úradu MV SR, poradenskí pracovníci, tlmočníci či pracovníci neziskových organizácií. Ukrajincom pomáhajú na hraniciach, v registračných a asistenčných centrách či ubytovacích zariadeniach, kde im poskytujú poradenstvo a radia, ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi.

Rovnako IOM organizuje pre Ukrajincov informačné workshopy, kde zistia, ako si bezpečne hľadať prácu na Slovensku, aké sú práva zamestnancov na Slovensku, ako komunikovať s pracovnými agentúrami či ako identifikovať rizikové pracovné inzeráty. Na zníženie rizík obchodovania s ľuďmi môžu využiť aj bezplatnú mobilnú aplikáciu Safe Travel & Work Abroad, ktorá je dostupná v slovenčine, ukrajinčine a ďalších deviatich jazykových verziách.

Aplikácia obsahuje kľúčové informácie o obchodovaní s ľuďmi, ukazuje, ako rozpoznať znaky obchodovania, no tiež ponúka tipy na bezpečné cestovanie a prácu v zahraničí. Zároveň vysvetľuje, čo má spĺňať sprostredkovanie práce či pracovná dohoda, poskytuje zoznam kontaktov a dôležité rady, čo robiť v núdzovej situácii.