Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

IPčko a NAKA realizovali školenia o prevencii radikalizácie na školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo všetkých ôsmich krajských mestách spolu vyškolili 90 odborníkov zo školského prostredia a z pomáhajúcich profesií.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Občianske združenie (OZ) IPčko v spolupráci s protiteroristickou centrálou Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizovali počas februára a marca sériu trojdňových vzdelávaní v oblasti prevencie radikalizácie na školách. Vo všetkých ôsmich krajských mestách spolu vyškolili 90 odborníkov zo školského prostredia a z pomáhajúcich profesií. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z OZ IPčko.

Účastníci školenia si osvojili teóriu aj prax z oblasti radikalizácie, venovali sa prevencii aj intervenciám, a to prostredníctvom interaktívnych aktivít, hier či cez kazuistiky. "Hovorili sme o procese radikalizácie, symboloch, ideologických trendoch aj radikálnych skupinách. Celé sme to prepájali s našimi skúsenosťami a zážitkami priamo z praxe," vysvetlila jedna zo školiteliek z IPčka Veronika Tóthová.

Tréningy sa uskutočnili v ôsmich kolách - v každom krajskom meste Slovenska. "Máme za sebou intenzívne týždne, ale bolo úžasné vidieť, koľko odborníkov sa o túto tému zaujíma, chce pochopiť mladých ľudí a chcú, aby pre nich bolo prostredie škôl bezpečnejšie," priblížila ďalšia z lektoriek workshopov Zuzana Juráneková.

Radikalizácia mladých ľudí je podľa združenia vážny problém, ktorý si vyžaduje systémové opatrenia a nastavenie pomoci. IPčko preto od minulého roka iniciovalo niekoľko aktivít na prevenciu radikalizácie mladých a spustilo nový projekt pre frustrovaných mladých ľudí s názvom Nevypočutý. Súčasťou projektu sú preventívne a intervenčné aktivity na školách, nálepková kampaň pre mladých aj nové vzdelávanie pre odborníkov.