Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prípadov sexuálneho násilia v online priestore pribúda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oproti minulému roku narástli až šesťnáosbne.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Prípadov sexuálneho násilia na deťoch a mladých v online priestore pribúda. Informuje o tom organizácia IPčko, ktorá zaznamenala zvýšený počet prípadov a prosieb pri sexuálnom zneužívaní na internete. Od konca februára evidovala 670 kontaktov o tejto téme, zatiaľ čo minulý rok 108.

„Online prostredie dáva páchateľovi väčší priestor pre klamstvo a utajenie svojej skutočnej identity a zámeru. Najmä teraz počas lockdownu sú deti na internete dlhšie a často bez dozoru, čo vytvára živnú pôdu pre predátorov,“ vysvetlila špeciálna pedagogička Zuzana Juráneková. Ako uviedla, v prípade kybergroomingu je za sexuálneho predátora alebo páchateľa považovaný človek, ktorý osloví dieťa alebo mladého človeka s cieľom sexuálneho kontaktu v online svete.

Na Slovensku pomáha obetiam sexuálneho zneužívania na internete tzv. kybergroomingu webový portál Stalosato.sk, ktorý založila organizácia IPčko začiatkom roka. Odpovedá na otázky, ako sa na internete chrániť, ako možno povedať „nie“ a informuje o právach dieťaťa.

„Do dnešného dňa vďaka nemu OZ IPčko pomohlo 670 mladým ľuďom. Väčšinu sme nasmerovali na rodičov a políciu.

Na tému kybergroomingu sme už napríklad pripravili edukatívne plagáty, ktoré na jednej A4 ponúkajú informácie o sociálnych sieťach, fenoménoch internetu a podpore k naštartovaniu komunikácie medzi dospelákmi, deťmi a mladými ľuďmi v tých najcitlivejších témach,“
uviedol zakladateľ IPčka Marek Madro. Dodal, že informácie, ktoré portál ponúka, môžu pomôcť mladým ľuďom, odborníkom aj rodičom.