Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

IPčko varuje pred trainsurfingom, polícia rieši za august dva prípady

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

DPB ani ŽSR neevidujú žiadne nehodové udalosti spojené s doterajšími incidentmi.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Internetová poradňa pre mladých IPčko.sk upozornila na výzvu na sociálnych sieťach, ktorá mladých ľudí povzbudzuje k jazde na vonkajšej strane vlaku alebo električky. Polícia počas augusta eviduje dva prípady tzv. trainsurfingu. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) varujú, že takéto konanie môže mať fatálne následky. Podobné prípady zaznamenali v minulosti bratislavský aj košický dopravný podnik.

Augustové prípady sú v štádiu šetrenia, priblížila pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Oznámili im ich na základe videí na sociálnych sieťach. "Obdobné konanie počas posledných rokov nebolo zaznamenané," doplnila Bárdyová s tým, že po stotožnení páchateľov a vykonaní potrebných úkonov, bude vec predložená správnemu orgánu na ďalšie konanie. Za jazdu na vonkajšej strane idúceho vlaku, električky alebo inej železničnej dopravy možno uložiť pokutu od 100 eur do 1000 eur. Polícia pripomína, že za svoje konanie sú trestne zodpovedné už osoby od 14 rokov.

"V súvislosti s trendom trainsurfingu sú hliadky inštruované, aby v rámci výkonu služby vykonávali monitorovanie vlakov osobnej i nákladnej prepravy," povedala Bárdyová. V súvislosti s trendom Dopravný podnik Bratislava (DPB) v minulosti zaznamenal niekoľko prípadov vozenia sa na električkových vlakoch v zadnej časti karosérie, resp. na spriahadlách. "Výtržníci sa najčastejšie nachádzali v centre mesta na Obchodnej ulici," ozrejmil pre TASR hovorca DPB Martin Chlebovec s tým, že v súčasnosti sa podobné priestupky objavujú už len sporadicky.

K zamedzeniu trainsurfingu prispieva podľa neho úzka spolupráca so štátnou aj s mestskou políciou a neustály dohľad prostredníctvom kamerového systému v takmer 80 percentách vozidiel. "Ich počet podnik zvyšuje nielen nákupom nových prostriedkov, ale aj dovybavením jestvujúcich vozidiel," doplnil.

DPB ani ŽSR neevidujú žiadne nehodové udalosti spojené s doterajšími incidentmi. "ŽSR priamo nezaevidovali tento trend. Boli sme na neho upozornení zo strany médií, ktoré zaznamenali výskyt tohto trendu na sociálnych sieťach, kde sa takéto videá šíria," reagovala pre TASR riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Ide podľa nej o mimoriadne riskantný spôsobom prepravy, ktorý je protizákonný. "Pri prevádzkovaní tejto aktivity môže prísť k pošmyknutiu, zachyteniu o porast, ktorý sa nachádza v blízkosti trate či pádu pod vlak s fatálnymi následkami," upozornila. Zamestnanci železníc prípady hlásia polícii. "Rovnako apelujeme aj na verejnosť, aby v prípade takéhoto život ohrozujúceho konania bezodkladne kontaktovali PZ SR," doplnila Achbergerová.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) neeviduje v tomto roku prípad vozenia sa na vozidle, vlani zaregistrovali video v súvislosti s problematikou. "Najťažšie prípady sú tie, pri ktorých neoprávnené osoby vyjdú na strechu vozidiel, čím im hrozí riziko pádu a zároveň aj úrazu v dôsledku rozbiehania vozidla," spresnila špecialistka pre styk s verejnosťou DPMK Vladimíra Bujňáková. Vyzvala ľudí na zodpovednosť.

"Online výzvy prinášajú okrem pocitu, že ste niečoho súčasťou, aj poriadnu dávku adrenalínu," uviedla internetová poradňa pre mladých IPčko na svojom webe. Podľa nej práve adrenalín, rovesníci, dobrodružstvo, pozornosť, viralita, úspech a sociálny status sú dôvodmi, prečo sú mladí ľudia súčasťou online výziev. IPčko vysvetľuje, že mladí ľudia sa z hľadiska vývinovej psychológie nachádzajú v náročnom období, keď dominantnú úlohu v ich životoch zastávajú napríklad rovesníci či túžba niekam patriť a byť prijatí.