Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Expremiérka Radičová sa zriekla ocenenia Zlatý Biatec za rok 2012

Foto: TASR

Cenu jej udelilo Neformálne ekonomické fórum (NEF) Hospodársky klub. I.Radičová reagovala na policajného prezidenta T.Gašpara, ktorý podporil vyhlásenie NEF o migrácii.

Bratislava 27. januára (TASR) - Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová sa oficiálne zriekla ocenenia Zlatý Biatec za rok 2012, ktoré jej udelilo Neformálne ekonomické fórum (NEF) Hospodársky klub. TASR o tom informovalo Centrum pre otvorenú politiku.

"Prečítala som si text Vyhlásenia NEF Hospodársky klub o migrácii vrátane zoznamu signatárov, medzi ktorými je aj prezident Policajného zboru. Je neprijateľné, aby sa pod takúto zmes obsahových absurdít, mäteže faktov a posplietaných nelogických, kvázi súvislostí ktokoľvek podpísal. Preto sa oficiálne zriekam a vraciam ocenenie Zlatý Biatec za rok 2012, ktorý mi bol týmto klubom udelený," uviedla Radičová.

Reagovala tak na prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, ktorý podporil vyhlásenie združenia NEF Hospodársky klub o migrácii. Prezident SR Andrej Kiska v tejto súvislosti v pondelok (23.1.) prijal Gašpara, aby mu vysvetlil svoje dôvody, prečo vyhlásenie podpísal.

NEF v ňom predstavilo "Základný súbor opatrení voči ekonomickým migrantom". Okrem iného združenie odporučilo vláde SR štatisticky sledovať ich štruktúru a počty, v právnej oblasti riadne zadefinovať celú oblasť pracovných povolení v nadväznosti na získanie občianstva v členskej krajine EÚ podľa domáceho práva členskej krajiny, sledovať financie, ktoré plynú do zahraničia pre rodinu migranta, sledovať ich objem a zaviesť ich dôslednú štátnu reguláciu, v oblasti školstva dôsledne uplatňovať vymáhanie nákladov na jazykovú a inú prípravu takejto pracovnej sily a iné.