Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Írsky premiér: Šefčovič si zaslúži Nobelovu cenu za trpezlivosť

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Šefčovič a jeho tím odviedli podľa Martina "pozoruhodnú prácu" pri počúvaní názorov podnikov a komunít v celom Severnom Írsku a majú hlboké a praktické znalosti o fungovaní protokolu.

Brusel/Štrasburg 8. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu vyjadrili solidaritu s Írskom v súvislosti s rokovaniami medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o pobrexitových vzťahoch. Do pléna EP v Štrasburgu zavítal írsky premiér Micheál Martin, ktorý s odkazom na pobrexitové rokovania uviedol, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý tieto rokovania vedie v mene EÚ, si zaslúži Nobelovu cenu za trpezlivosť. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová ešte predtým, ako dala slovo írskemu premiérovi, zdôraznila, že opätovné prerokovanie protokolu o Írsku a Severnom Írsku, ktorý je súčasťou dohody o brexite, "neprichádza do úvahy". "Europarlament pri viacerých príležitostiach zopakoval svoju neochvejnú podporu tomuto protokolu. Sme aj naďalej plne odhodlaní zachovať mier na írskom ostrove," odkázala Metsolová.

Martin počas svojho prejavu zameraného na budúcnosť Európy ocenil "absolútne jasnú" podporu, ktorú EP prejavil Veľkopiatkovej dohode, ktorá ukončila dlhoročné násilie v Severnom Írsku. Protokol o Írsku a Severnom Írsku je nastavený tak, aby chránil mierovú dohodu vyrokovanú pod taktovkou EÚ.

"Jednostranné kroky na zrušenie dohody by boli hlboko škodlivé," povedal Martin s odkazom na prebiehajúce diskusie medzi EÚ a britskou vládou o Severnom Írsku. A dodal, že by to znamenalo "historické dno" signalizujúce ignorovanie základných princípov zákonov, ktoré sú základom medzinárodných vzťahov, a nebolo by to na prospech absolútne nikoho.

Írsky premiér Micheal Martin (druhý zľava) a podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovi (vpravo) prichádzajú na pôdu Európskeho parlamentu v Štrasburgu v stredu 8. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa jeho slov treba očakávať skôr vylepšenie sporného protokolu ako jeho spochybňovanie či "zlovoľné snahy" o jeho podkopanie.

"Namiesto toho, aby sme sa snažili vytvoriť konštruktívnu atmosféru, aby sa všetci mohli zapojiť, v skutočnosti vidíme snahy blokovať dohody alebo zavádzať nové problémy," kritizoval Martin kroky vyvíjané britskou stranou a naopak ocenil, že EÚ tvrdo pracuje na hľadaní spôsobov, ako zabezpečiť, aby vplyvy dohody o brexite boli pre občanov Severného Írska minimalizované.

Podľa jeho slov podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a jeho tím odviedli "pozoruhodnú prácu" pri počúvaní názorov podnikov a komunít v celom Severnom Írsku a majú hlboké a praktické znalosti o fungovaní protokolu.

"Povedal by som, že keby bola Nobelova cena za mier za trpezlivosť, patrila by do rúk Maroša Šefčoviča. Chcem sa mu poďakovať za rolu, ktorú zohral," povedal írsky premiér počas rozpravy s europoslancami, na ktorej sa zúčastnil aj slovenský eurokomisár.

Podľa informácií TASR sa britská vláda ešte v priebehu tohto týždňa chystá predložiť návrh zákona, ktorým chce znefunkčniť nosné časti protokolu o Írsku a Severnom Írsku. To sa prieči oficiálnemu postoju EÚ, ktorá trvá na tom, že protokol ako súčasť dohody o brexite je nemenný.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)