Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

IstroAnalytica navrhla mesačnú dotáciu na internet pre domácnosti

Na snímke žiak tretieho ročníka počas online vyučovania v domácom prostredí v Žiline dňa 6. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR Erika Ďurčová

Inštitút stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica navrhuje viacero zmien v oblasti dištančného vzdelávania pre udržanie kvality výučby.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Dištančné vzdelávanie počas koronakrízy prispeje podľa názoru Inštitútu stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica k ešte väčšiemu zaostávaniu v kvalite vzdelania žiakov a študentov. S chýbajúcimi informačno – komunikačnými zručnosťami učiteľov korešponduje aj nedostatočná pripravenosť učiva na efektívne online vzdelávanie. Medzery má podľa InstroAnalytica aj technické vybavenie na školách. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ a predseda Inštitútu stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica Peter Helexa.

"Bez ohľadu na prijaté opatrenia nový koronavírus úplne nevymizne, zároveň sa nedá vylúčiť, že v budúcnosti bude Slovensko čeliť epidémii rovnakého alebo podobného ochorenia znova," uviedol Helexa. V záujme zabezpečenia čo najkvalitnejšieho vzdelávania, ktorého kvalita v súčasných podmienkach aj vďaka nedostatku vhodných IT prostriedkov a dostatočne v tejto oblasti kvalifikovaných a skúsených pedagógov trpí, navrhuje IstroAnalytica centrálne zabezpečiť pre každého školáka a študenta základnej, strednej aj vysokej školy počítač na domáce dištančné vzdelávanie. "Okrem toho tiež konfiguráciu, údržbu a podporu uvedených zariadení a ich používateľov zabezpečí prostredníctvom call centra aj internetu novovytvorená štátna spoločnosť Slovensko IT," uviedol Helexa.

IstroAnalytica navrhuje tiež zaviesť mesačnú dotáciu 15 eur pre domácnosti s dieťaťom navštevujúcim základnú, strednú alebo vysokú školu na financovanie pripojenia na internet s rýchlosťou sťahovania a odosielania minimálne 15Mbit/s, a to od začiatku školskej dochádzky po ukončenie vzdelávania. "Okamžité naštartovanie projektu pod spoločnou gesciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR s cieľom zabezpečiť pripravenosť pedagógov, učebných osnov a učiva, ako aj technického vybavenia na všetkých stupňoch vzdelávania, na online vyučovanie s cieľom dosiahnuť prvé merateľné úspechy projektu v prvom kvartáli roku 2021," dodal výkonný riaditeľ a predseda Inštitútu stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica.