Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

IT Fitness Test ukázal, že koronakríza zlepšila digitálne zručnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Respondent po skončení testovania dostal informáciu o úspešnosti v jednotlivých kategóriách spolu s certifikátom s dosiahnutým výsledkom.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Deviaty ročník IT Fitness Testu sa uskutočnil v čase zatvorených škôl, no napriek tomu sú výsledky najväčšieho testovania IT zručností na Slovensku v porovnaní s rokom 2019 lepšie.

Test určený pre študentov stredných a vysokých škôl vyplnilo 1 .649 respondentov, priemerná úspešnosť dosiahla hodnotu 61,65 percenta. TASR o tom informoval manažér pre komunikáciu IT Asociácie Slovenska Juraj Kadáš.

Autori si tento posun vysvetľujú tým, že zapojenie škôl do digitálneho vzdelávania na diaľku má pozitívny vplyv na digitálne zručnosti žiakov. Zároveň predpokladajú, že k výraznejšiemu zvýšeniu úspešnosti mohla prispieť aj zmena podmienok testovania.

Vzhľadom na pandémiu ochorenia COVID-19 neprebiehalo testovanie priamo v školách, ale v domácom prostredí. To znamená, že respondent mohol pracovať bez rušivých vplyvov, nemusel byť v časovom strese a zrejme mal vytvorené aj priaznivejšie podmienky, napríklad mohol pri vypĺňaní testu spolupracovať s niekým, kto IT rozumie lepšie.

Priemerná úspešnosť testu u študentov stredných a vysokých škôl dosiahla 61,65 percenta, pričom oproti roku 2019 ide o nárast o 11,78 percenta.

„Do ľahšej verzie testovania určenej pre základné školy sa zapojilo 7246 žiakov, priemerná úspešnosť bola 64,98 percenta. V porovnaní s rokom 2019 išlo o nárast o 13,36 percenta," uviedol Kadáš. Testovacie úlohy boli v oboch testoch zaradené do piatich kategórií – internet, bezpečnosť a počítačové systémy, komplexné úlohy, kancelárske nástroje, kolaboratívne nástroje a sociálne siete.

„Kríza spojená s pandémiou je s nami už príliš dlho a všetci túžobne očakávame jej koniec. No dovolím si tvrdiť, že v nej nájdeme aj pozitíva.

Ukázala nám totiž, že bez technológií a digitalizácie sa v novom normále nedá uplatniť. Verím, že už to chápu aj tí, ktorí zodpovedajú za vzdelanie a budúcnosť našich detí,"
povedal prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský. Podľa neho pandémia a výsledky testu naplno ukázali, že digitálne zručnosti učiteľského zboru na tom nie sú dobre.

V každej kategórii testu pre stredné a vysoké školy bolo zaradených päť úloh. Test pre základné školy mal rovnaký počet kategórií, každá z nich obsahovala štyri úlohy. Respondent po skončení testovania dostal informáciu o úspešnosti v jednotlivých kategóriách spolu s certifikátom s dosiahnutým výsledkom.

„Najmladšími účastníkmi IT Fitness Testu 2020 boli dvaja riešitelia vo veku sedem rokov z Bratislavy – Rusoviec a Oščadnice, najstarší respondent mal 80 rokov," dodal Kadáš.