Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

IT Asociácia Slovenska avizuje pomoc študentom z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Asociácia pripomenula, že v roku 2017 začala spolupracovať s mnohými prestížnymi ukrajinskými univerzitami na spoločných študijných programoch medzi Ukrajinou a Slovenskom.

Bratislava 24. februára (TASR) - IT Asociácia Slovenska (ITAS) ostro odsudzuje útok na Ukrajinu zo strany Ruskej federácie. Avizuje, že je pripravená pomôcť študentom z Ukrajiny, ktorých Slovensko už v minulosti prijalo cez spoločné študijné programy medzi Ukrajinou a Slovenskom a ktorých rodiny v súčasnosti čelia konfliktu v ich domovskej krajine. Asociácia sa snaží spojiť aj s ďalšími študentmi, ktorí v tomto roku mali prísť vďaka spolupráci na Slovensko.

"Ide o nevídané porušenie všetkých medzinárodných dohôd a rozpútanie vojenského konfliktu, ktorý nemá v Európe obdobu od konca druhej svetovej vojny," vyjadrila sa ITAS.

Asociácia pripomenula, že v roku 2017 začala spolupracovať s mnohými prestížnymi ukrajinskými univerzitami na spoločných študijných programoch medzi Ukrajinou a Slovenskom. "Vďaka tomuto projektu sme na Slovensko prijali 45 talentovaných študentov z Ukrajiny. V týchto ťažkých časoch myslíme na nich a aj na ich rodiny, ktoré sú zasiahnuté konfliktom v ich domovskej krajine. Sme pripravení poskytnúť im maximálnu pomoc," vyhlásila ITAS.

V tomto roku bolo do programu prihlásených ďalších 17 ukrajinských študentov, ktorí mali prísť na Slovensko, momentálne však asociácia nevie, aká je ich situácia. "Urobíme maximum pre to, aby sme sa s nimi spojili, získali pre nich štatút študenta a dostali ich na Slovensko," zdôraznila ITAS.

Asociácia je takisto v kontakte s Galinou Lakusta z neziskovej organizácie Ukrajinsko-slovenské centrum, ktorá sa podľa slov asociácie pokúša uniknúť z Kyjeva. "Situáciu opisuje ako veľmi kritickú a neprehľadnú, mnoho Ukrajincov je na úteku z hlavného mesta smerom na západ," tlmočila ITAS.

Asociácia zároveň oceňuje rozhodný postoj slovenských vládnych predstaviteľov a prezidentky SR, ktorí tento útok rovnako odsúdili. "Veríme, že Slovensko bude v prípade potreby pripravené zvládnuť hroziacu imigračnú krízu a poskytne útočisko vojnovým utečencom z Ukrajiny," uzavrela ITAS.