Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Ivan Gašparovič hovoril s Obamom o spolupráci s Ruskom

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen (vľavo) sa fotografujú s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) v Chicagu Foto: TASR/AP

"Ruská federácia by mala byť do budúcnosti strategickým partnerom pre Alianciu," konštatoval Gašparovič.

Chicago 21. mája (TASR) – Rokovanie Severoatlantickej rady aj napriek neúčasti ruského prezidenta Vladimira Putina na summite NATO v Chicagu potvrdilo, že treba hľadať spôsoby spolupráce s Ruskom. Po rokovaní rady to povedal prezident SR Ivan Gašparovič.

"Ruská federácia by mala byť do budúcnosti strategickým partnerom pre Alianciu," konštatoval Gašparovič. O možnej spolupráci s Ruskom hovoril aj s americkým prezidentom Barackom Obamom. Diskutovali tiež o budúcnosti Afganistanu a príspevkoch na jeho ďalší rozvoj.

Práve financovanie afganských bezpečnostných síl po roku 2014, kedy spojenci plánujú ukončiť misiu ISAF, je ťažiskom 25. summitu NATO. "Zajtrajšieho stretnutia sa má zúčastniť aj (afganský) prezident Karzaj, ktorý by mal povedať predstavu o budúcnosti, ako po roku 2014 bude Afganistan vyzerať," povedal Gašparovič. Potvrdil, že je známy aj návrh slovenského príspevku, ale zatiaľ o ňom nechcel hovoriť. Mal by však rešpektovať ekonomický potenciál Slovenska. "Že budeme prispievať, na tom sme sa dohodli," dodal.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák informoval, že rada rokovala aj o protiraketovej obrane a zdôraznil, že diskusia nie je ukončená. "Hlavná línia, ktorá zaznela vo vystúpeniach, je, že tento projekt nie je zameraný proti niekomu, ale je zameraný na obranu členov Aliancie," vysvetlil Lajčák. Spojenci chcú urobiť všetko preto, aby protiraketový štít nevnímalo Rusko ako nepriateľský. Aliancia je podľa neho pripravená vyhlásiť prvú fázu dočasnej spôsobilosti protiraketovej obrany ešte na tomto summite. "Hovorilo sa aj o tom, že táto obrana nenahradí obranu jadrovú. Aj keď sme za to, aby sa jadrové zbrane obmedzili, ale pokiaľ štáty mimo Aliancie majú jadrovú obranu, musí ju mať aj Aliancia," dodal prezident Gašparovič.