Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Iveta Radičová: Odvolávanie Jána Figeľa je absurdné

Iveta Radičová, archívne foto Foto: TASR

Na sociálnej sieti to napísala expremiérka Iveta Radičová, za ktorej vlády bol Figeľ ministrom dopravy.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Odvolávať Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu NR SR za to, že zastavil predražené projekty a vysúťažil štandardné európske ceny, je absurdné. Na sociálnej sieti to napísala expremiérka Iveta Radičová, za ktorej vlády bol Figeľ ministrom dopravy. Práve z tohto obdobia pochádzajú kontrakty medzi štátom a Váhostavom-SK, ktoré boli podľa vládneho Smeru-SD uzatvorené za nereálne nízke ceny.

"Politik musí zniesť viac útokov ako bežný občan. Preto som sa naučila, ako v takomto prostredí prežiť a mať chuť napriek mnohým podpásovým podrazom robiť zmysluplné veci. Politika je aj súboj, konflikt a používanie moci. Ale útok nemá mať podobu zlomyseľnej lži, moc nemá byť zneužívaná a má predovšetkým chrániť verejný záujem," apeluje Radičová. Verejný záujem je podľa jej slov zodpovedné používanie našich peňazí.



"Otvorená súťaž, v ktorej účasť bola dobrovoľná, určila ceny diaľnic, ktoré zodpovedajú cenám v Rakúsku, Nemecku či odporúčaným cenám podľa prepočtov Európskej komisie pre SR a vyjadreniam Jána Počiatka, že tieto ceny sú reálne. Podľa Smeru-SD (Ľubomír Vážny) sú diaľnice cez PPP o 50 až 70 percent drahšie," odkázala.

Smer-SD chce Figeľa odvolať pre to, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.