Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

IVO: Kvalita demokracie sa medziročne zhoršila

Grigorij Mesežnikov Foto: TASR/Michal Svítok

Za znepokojujúci považuje analytik aj postup, keď koaliční poslanci neschválili program schôdze, ktorú iniciovala opozícia.

Bratislava 22. januára (TASR) - Kvalita demokracie na Slovensku sa v roku 2012 oproti predchádzajúcemu roku zhoršila z priemernej známky 2,6 na 2,8. Na túto úroveň klesla kvalita demokracie hneď v prvom štvrťroku vlaňajška a držala sa na nej po celý rok. Vyplýva to z hodnotenia v rámci projektu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Barometer.

Aj keď v poslednom štvrťroku 2012 demokracia dosahovala rovnakú známku ako v predchádzajúcich mesiacoch, zhoršila sa oblasť Demokratické inštitúcie a právny štát. A to zo známky 2,50 na 2,75. Rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora bolo podľa IVO jedným z najzávažnejších negatívnych zásahov do fungovania systému ústavných inštitúcií po roku 1998.

"Konštatujeme, že v tejto situácii dochádza k veľmi nepriaznivému vývoju, a síce k postoju jednej ústavnej inštitúcie - prezidenta SR - k právoplatným zákonným rozhodnutiam inej vrcholovej štátnej inštitúcie - NR SR," povedal prezident IVO Grigorij Mesežnikov.

Dodal, že IVO sa v tomto roku bude venovať aj kauze obžaloby prezidenta SR Ivana Gašparoviča zo strany opozície. "Mňa veľmi zaujíma, čo je dôvodom rozhodného postoja súčasnej vládnej strany, predsedu vlády a prezidenta voči Čentéšovi. Čo neakceptovateľné tento konkrétny kandidát predstavuje pre toto mocensko-politické zoskupenie," pýtal sa Mesežnikov.

Za znepokojujúci považuje analytik aj postup, keď koaliční poslanci neschválili program schôdze, ktorú iniciovala opozícia. IVO sa nepozdáva ani novela rokovacieho poriadku, ktorá posilnila právomoci predsedu parlamentu. „Z predsedu parlamentu robí akoby orgán NR SR, čím on nie je,“ zdôvodnil Mesežnikov.

Analytici IVO sa domnievajú, že tlak občianskej spoločnosti pomohol zastaviť trestné stíhanie filmárky Zuzany Piussi za jej film o situácii v slovenskom súdnictve. V oblasti občianskej spoločnosti inštitút poukázal na aktivitu občanov počas štrajku učiteľov, a tiež to, že viacerí blogeri a diskutéri sa zapojili do diskusií, kde sa kriticky vyslovujú k pôsobeniu prezidenta Gašparoviča.

Inštitút pre verejné otázky pravidelne hodnotí stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach - demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a od roka 2012 aj v oblasti občianska spoločnosť a tretí sektor.