Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

IVO: Smer-SD precenil migračnú hrozbu, opozícia vnútorné problémy

Na archívnej snímke Grigorij Mesežnikov Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičným stranám podľa Grigorija Mesežnikova tiež dlho trvalo, kým sa pri téme zdravotníctva a školstva rozhýbali.

Bratislava 5. februára (TASR) - Vládna strana Smer-SD precenila migračnú krízu, opozícia vnútorné problémy a vzájomné vzťahy. Uviedol to dnes prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov s tým, že Smer-SD podcenil reálne problémy krajiny, ako zdravotníctvo a školstvo a opozícia dôležitosť týchto tém.

"Smer-SD precenil význam problematiky migrantov a neuvedomil si, že slovenská spoločnosť nie je natoľko xenofóbna, aby nebrala do úvahy aj reálne problémy doma na Slovensku. Práve reálne problémy krajiny, ktoré Smer-SD podcenil, posúvajú celú debatu do inej roviny," myslí si Mesežnikov.

Na margo opozície šéf IVO poznamenal, že väčšinou reagovala na stav, ktorý nastal. "Precenili svoje vnútorné problémy. Ich posolstvá smerom k verejnosti obsahovali aj pálčivé témy, ich značná časť ale bola venovaná konfliktom a vzťahom vo vnútri. Odráža to stav v tejto časti politického spektra," konštatoval Mesežnikov.

Zároveň podľa jeho slov opozičným stranám dlho trvalo, kým sa pri téme zdravotníctva a školstva rozhýbali. "Podcenili dôležitosť tohto problému v kontexte predvolebného zápasu. Chytili sa ho až vďaka občianskej aktivite. Tu som od nich čakal viac. Súčasná situácia im však trochu nahráva," povedal.

Z hľadiska volebných programov, ktoré ponúkajú jednotlivé politické strany, Mesežnikov kritizoval, že najsilnejší subjekt de facto žiaden program nemá. "Má jednostranovú deklaráciu priorít, sú to jednoduché vety. Smer-SD tým naznačuje, že nepotrebuje koaličných partnerov, že je spokojný s vývojom spoločnosti a len pokračuje," povedal Mesežnikov. Politológ uznáva, že mnohí voliči sa rozhodujú na základe programových priorít, ale je tiež presvedčený, že strana bez programu je stratená. "Smer-SD počíta s tým, že ich volič už vie, čo môže čakať. Ale je to nezodpovedný prístup. Je to najsilnejšia strana a mňa napríklad zaujíma, ako by chceli riešiť utečenecký problém z pozície predsedajúcej krajiny EÚ," zdôraznil.



Mesežnikov sa pri hodnotení volebných programov zameriaval na oblasti ako právny štát, demokracia či ústavnosť. "Je tu veľký prienik pri stredopravých stranách, pričom tieto spoločné oblasti indikujú reálne existujúce problémy. Návrhy ako úprava územnosprávneho členenia, modernizácia, zmena kompetencií, sú v programoch väčšiny stredopravých strán. Rovnako rezonuje aj problém hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov," podotkol.

Za podrobný program až takmer na úrovni odbornej štúdie označil pasáže venované návrhom v justícii v prípade volebných programov Mostu-Híd a mimoparlamentnej strany SKOK.