Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Výskum: Vznik SR považuje za pozitívnu udalosť necelá polovica občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozdelenie spoločného štátu hodnotí prevažne pozitívne 35 percent, ambivalentne (aj kladne, aj záporne) 31 percent a prevažne negatívne 27 percent opýtaných.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Vznik samostatnej SR považuje za pozitívnu historickú udalosť necelá polovica občanov. Vyplýva to z výsledkov výskumu postojov občanov k rozdeleniu spoločného štátu a vzniku samostatnej SR Inštitútu pre verejné otázky (IVO) z augusta tohto roku. TASR o tom informoval Ján Bartoš z IVO.

Rozdelenie spoločného štátu hodnotí prevažne pozitívne 35 percent, ambivalentne (aj kladne, aj záporne) 31 percent a prevažne negatívne 27 percent opýtaných. Zvyšných sedem percent nemá názor. Hodnotenie tohto historického aktu je kritickejšie, ako bolo v čase 20. výročia (45 percent) i 25. výročia (40 percent).

Aj názory občanov na nadväzujúci vznik samostatnej SR sú značne zdržanlivé. Za kladnú udalosť ho pokladá 43 percent, za ambivalentnú 30 percent a za zápornú 20 percent. To predstavuje najnižší podiel kladného hodnotenia od roku 2012.

Medzi faktormi, ovplyvňujúcimi pohľad občanov na vznik samostatnej SR, hrá pomerne silnú úlohu vek. Z ľudí do 30 rokov, ktorí sa už narodili do samostatnej SR, hodnotí túto udalosť prevažne pozitívne 52 percent, pričom 18 percent ju nevie posúdiť. Čím sú ľudia starší, tým sú kritickejší. Z ľudí, ktorí boli v čase vzniku samostatnej SR už plnoletí, hodnotí nadobudnutie štátnej samostatnosti prevažne pozitívne iba 37 percent.

Významnú úlohu zohráva národnosť respondentov. Kým spomedzi etnických Slovákov vidí vznik samostatnej SR v pozitívnom svetle 46 percent, spomedzi etnických Maďarov ich je iba 22 percent.

Pohľad optikou volebných preferencií ukazuje, že vznik samostatnej SR priaznivo hodnotí jasná väčšina prívržencov hnutia Sme rodina (74 percent), SaS (67 percent) a PS (66 percent). Podpriemerné hodnoty dosahuje hodnotenie u prívržencov Smeru-SD (31 percent). Postoje priaznivcov ostatných strán sa pohybujú okolo priemeru celej populácie.

Zber dát realizovala agentúra Focus formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1009 respondentov.