Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

IVRA: Príjmy zo zdravotného poistenia by mal celé rozdeľovať štát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štát podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív nevie prijímať efektívne opatrenia.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Príjmy zo zdravotného poistenia by mal celé rozdeľovať štát a nie súkromné poisťovne. TASR o tom informoval Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) s tým, že za jedno z najväčších rizík považuje, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) je prijímateľom iba dvoch tretín príjmov zo zdravotného poistenia.

"Na Slovensku musíme prestať s hrou na efektivitu zdravotníctva v podobe zisku. Prostriedky verejného zdravotného poistenia majú zostať verejné a ich prijímateľom by mala byť jedna štátna poisťovňa, v tomto prípade VšZP," myslí si Halás.

Reguláciu zisku považuje za medzikrok, ako zvládnuť katastrofálnu situáciu v zdravotníctve. Poukázal na to, že v súčasnosti štát dáva z príjmov zo zdravotného poistenia súkromným zdravotným poisťovniam z celkových 5,2 miliardy eur dve miliardy eur ročne.

Inštitútu sa nepáči, že hoci je zdravotníctvo definované ako verejný záujem štátu a občania majú v Ústave SR definované svoje práva v rámci zdravotnej starostlivosti, štát podľa IVRA nevie prijímať efektívne opatrenia. Zdôvodňuje to tým, že viac ako jedna tretina zdrojov verejného zdravotného poistenia ide do súkromných poisťovní.

Podľa IVRA štát nevie efektívne prijímať opatrenia v bežných aj krízových obdobiach. Dodal, že prichádza k nevyplácaniu sľúbených odmien zdravotného personálu, chýba materiál a pomôcky na ochranu, vakcíny. Tiež podľa inštitútu absentuje systém dlhodobej starostlivosti, nemocniciam chýbajú financie a najmä pacient zostáva na poslednom mieste a stáva sa rukojemníkom "poloprivátneho" systému.