Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Izraelský minister zahraničných vecí Lapid bude rokovať s Korčokom

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rokovania budú zamerané na bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami a možnosti ich ďalšieho rozvoja v bezpečnostnej, ekonomickej či kultúrnej oblasti.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovensko v pondelok 14. marca navštívi izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid, ktorý do Bratislavy pricestuje prvýkrát. Rokovať bude s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom (nominant SaS). TASR o tom informoval komunikačný odbor slovenskej diplomacie.

Rokovania budú zamerané na bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami a možnosti ich ďalšieho rozvoja v bezpečnostnej, ekonomickej či kultúrnej oblasti. "Rokovania sa dotknú aj súčasného diania na Ukrajine, vzťahom medzi EÚ a Izraelom, ale aj vývoja na Blízkom východe," priblížili z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Po tlačovom vyhlásení obaja šéfovia diplomacií spoločne navštívia pamätník Chatama Sofera v Bratislave, kde sa stretnú aj s predstaviteľmi židovskej komunity a jej organizácií, pôsobiacich v SR. Šéf izraelskej diplomacie na Slovensko pricestuje krátko pred 80. výročím vypravenia prvého transportu Židov z územia Slovenska počas druhej svetovej vojny.

Spomedzi izraelských ministrov zahraničných vecí naposledy SR navštívil Avigdor Lieberman v roku 2012.