Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Izsák: V rámci konania s Trnkom sme posudzovali samostatne dva skutky

Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (vpravo) v pondelok 19. októbra 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Komisia oslobodila Trnku v časti konania za rozhovor o nahrávke s Marianom K. týkajúcej sa vydierania šéfa Penty.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR posudzovala v rámci rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku pre televíziu Markíza samostatne dva skutky. Uviedol to v zdôvodnení pondelkového rozhodnutia predseda 3. disciplinárnej komisie Attila Izsák.

Komisia oslobodila Trnku v časti konania za rozhovor o nahrávke s Marianom K. týkajúcej sa vydierania šéfa Penty. V druhom skutku z rozhovoru, v ktorej hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004 ho uznala komisia po deviatich hodinách vinným a potrestala ho znížením platu o 15 percent po obdobie troch mesiacov. Rozhodnutie nie je právoplatné.

V prvom prípade disciplinárna komisia dospela k záveru, že konaním Trnku neboli naplnené zákonné znaky disciplinárneho previnenia, ktoré mal spáchať porušením povinností prokurátora. "V tejto súvislosti poukázala predovšetkým na dôkaz, a to na autentickú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a redaktorom TV Markíza z 15. októbra 2019," zdôvodnil Izsák.

Podľa komisie Trnka v rámci rozhovoru ani na jednom mieste neuviedol redaktorovi skutočnosti, ktorými by potvrdzoval, resp. priznal pravdivosť nahrávky, ktorá mala zachytávať rozhovor medzi ním a podnikateľom. "Disciplinárna komisia poukázala na tú skutočnosť, že veta uvedená v návrhu na začatie disciplinárneho konania v znení: "Na nahrávke môžu byť aj také udalosti, ktoré môžu byť v reálnom čase stotožnené," je vytrhnutá z kontextu," ozrejmil.

Trnka v rámci rozhovoru viackrát uviedol, že sa nemôže vyjadrovať k obsahu nahrávky, že sa to nikdy nestalo, že nevie, či je to kompilát. Zároveň, že sa nebude pred médiami obhajovať. "Disciplinárna komisia dospela k záveru, že vyjadrenie Trnku pre redaktora v časti jedna je všeobecného charakteru a Trnka neuviedol žiadne také skutočnosti, ktoré by mohli byť považované za disciplinárne previnenie spočívajúce v konkrétnom previnení konkrétnych povinností prokurátora," pokračoval Izsák.

V druhom posudzovanom prípade sa podľa disciplinárnej komisie spáchanie skutku Trnkovi preukázalo. "A to predovšetkým relevantnou časťou zo vzorového spisu Krajskej prokuratúry Košice, ďalej svedeckou výpoveďou prokurátora Petra Koromháza, ako aj samotným písomným pokynom ako listinným dôkazom Trnku v postavení generálneho prokurátora SR z 3. augusta 2004," zdôvodnil Izsák rozhodnutie v odsudzujúcej časti.

Disciplinárna komisia zdôraznila, že skutočnosti týkajúce sa nahrávky rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K. nie sú predmetom disciplinárneho konania, ale trestného konania. "Vo vzťahu k uloženej sankcii disciplinárna komisia po zvážení všetkých okolností prípadu vzhľadom na povahu porušenej povinnosti prokurátora Trnku, spôsob a formu jeho konania dospela k záveru, že je potrebné uložiť najprísnejšiu sankciu, ktorú zákon umožňuje uložiť v tomto previnení. Disciplinárna komisia na jednej strane zohľadnila, že Trnka nebol doteraz disciplinárne postihnutý a zároveň, že sa vyjadroval k udalostiam spred 15 rokov," zhrnul predseda komisie.