Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. BARÁNEK: Smer v týchto voľbách naozaj pohorel

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Zachar

Zmena volebného zákona z dvojkolovej voľby na jednokolovú sa podľa politológa úplne minula účinkom, a tým, čo jej autori chceli dosiahnuť.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Za "optického" víťaza volieb považuje politológ Ján Baránek stranu OľaNO a opozičné strany. Naopak, za najväčší prepadák označil Smer-SD, ktorého kandidáti na predsedov neuspeli vo viacerých samosprávnych krajoch. Ako poznamenal pre TASR, neočakávalo sa, že strana bude až tak neúspešná.

"Zmena volebného zákona z dvojkolovej voľby na jednokolovú sa úplne minula účinkom, a tým, čo jej autori chceli dosiahnuť. V tomto prípade si Smer vôbec nepomohol, aj keď účelovo zmenili voľbu," povedal Baránek. Podľa jeho slov sa ukázalo, že prispôsobovanie si demokracie je nezmyslom a môže sa obrátiť voči autorom, čo sa aj stalo. "Smer v týchto voľbách naozaj pohorel," doplnil.

Poukázal tiež, že napriek tomu, že Marian Kotleba v opätovnej kandidatúre na post šéfa Banskobystrického samosprávneho kraja neuspel, jeho výsledok bol dosť vysoký. "Svedčí to, že má podporu, ktorú nemožno ignorovať a s ktorou treba stále rátať," poznamenal s tým, že nevyhral aj za cenu toho, že išlo o súboj skoro všetkých kandidátov voči nemu. "Bolo treba veľké vypätia síl, aby nevyhral," upozornil.

Výsledky sobotných (4.11.) volieb podľa politológa vyslali signál, že politická scéna sa mení. Ich porovnávanie s parlamentnými voľbami však nepovažuje za správne, keďže jedny sú väčšinové a druhé pomerné. Najviac ho prekvapili najmä výsledky v Bratislavskom, Trnavskom a Prešovskom kraji.

Koniec dlhoročných predsedov niektorých samosprávnych krajov vníma ako požiadavku ľudí po nových myšlienkach a tvárach v politike. "Ten trend tu je, atmosféra politiky sa nám mení," skonštatoval s tým, že doterajšie mainstreamové politické sily ako keby boli na konci s dychom. Rovnakú situáciu podľa neho vidno aj v okolitých krajinách.