Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Benčík a M. Kollár hlasovali za odvolanie B. Kollára z funkcie

Na snímke Ján Benčík. Foto: TASR

Poslanci za OĽaNO konali podľa šéfa poslaneckého klubu Michala Šipoša tak, ako vopred avizovali, čiže sa zúčastnili hlasovania.

Bratislava 7. júla (TASR) - Poslanci parlamentu Miroslav Kollár a Ján Benčík (obaja Za ľudí) hlasovali za odvolanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie. Potvrdili to na sociálnej sieti. Poslanecký klub Za ľudí pritom avizoval, že sa na hlasovaní nezúčastní. Za odvolanie Kollára hlasovalo päť poslancov. SaS výsledok hlasovania očakávala, je to pre stranu uzavretá záležitosť.

"Keď už sa väčšina poslancov rozhodla, že predsedovi parlamentu túto šancu na 'spoločenskú záruku' poskytne, hlasoval som v zmysle vlastného presvedčenia a v súlade s postojom, ktorý dlhodobo komunikujem. A pritom som nehlasoval proti tejto vláde. Hlasoval som za ňu. Za hodnoty, pre ktoré sme do opravy Slovenska po štyroch Ficových vládach išli," vysvetlil Miroslav Kollár svoje rozhodnutie na sociálnej sieti.

Kollár si nemyslí, že pre diplomovku šéfa parlamentu hrozil koniec vlády. "Chápem, že politika je o kompromisoch, záujmoch, vyvažovaní, 'držaní basy', ale stále som presvedčený, že je aj o hodnotách," doplnil.

Poslanci za OĽaNO konali podľa šéfa poslaneckého klubu Michala Šipoša tak, ako vopred avizovali, čiže sa zúčastnili hlasovania. Dodal, že poslanci SaS a Za ľudí sa mali zúčastniť voľby.

Na hlasovaní sa nezúčastnili ani poslanci za SaS. Pre stranu je výsledok hlasovania očakávaný. "Pre SaS je to uzavretá záležitosť. Verím, že teraz už sa začneme venovať plneniu programového vyhlásenia vlády a zásadným veciam pre Slovensko," povedala pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Boris Kollár po vyhlásení výsledkov hlasovania povedal, že návrhom na svoje odvolanie urobil posledný krok, ktorý mohol. "Budeme držať ďalej líniu, budeme držať túto koalíciu," deklaroval do budúcna Kollár.

Kollár v utorok čelil odvolávaniu pre podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci. Návrh na odvolanie podal sám. Za jeho odchod z funkcie hlasovalo len päť poslancov zo 71 platných hlasov. Vo funkcii teda ostáva.