Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Bittó Cigániková: Hlas-SD o optimalizácii siete nemocníc zavádza

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR Jakub Kotian

Žiadna nemocnica sa nebude rušiť, ide o transformáciu nemocníc na požadovaný profil, povedala Bittó Cigániková.

Bratislava 14. júna (TASR) – Strana Hlas-SD k téme optimalizácie siete nemocníc (OSN) verejnosť zavádza a "plaší ľudí". Tvrdí to predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). V pondelok na tlačovej konferencii poukázala na viacero výrokov nezaradeného poslanca Richarda Rašiho z mimoparlamentného Hlasu, ktoré označila za klamstvá.

Koaličná poslankyňa tvrdí, že Hlas-SD sabotuje reformu, ktorú v minulosti sám presadzoval cez bývalú ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú a vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho. Poukázala na to, že "živelná stratifikácia", respektívne optimalizácia siete nemocníc sa už realizuje.

"Žiadna nemocnica sa nebude rušiť, ide o transformáciu nemocníc na požadovaný profil. Presné počty transformujúcich nemocníc ešte nie sú známe, lebo prebiehajú stále konzultácie o kritériách siete," povedala Bittó Cigániková s tým, že až po ich ukončení sa bude modelovať sieť.

Rovnako uviedla, že v slovenských nemocniciach je v priemere pravidelne neobsadených 42 percent lôžok. Hovorí, že je potrebné ich transformovať na následnú starostlivosť, aby sa mali ľudia kde doliečovať. Prípadne pôjde podľa slov poslankyne o tzv. humanizáciu lôžok. Jej cieľom je, aby na jednej izbe nemuseli ležať šiesti pacienti naraz. "Tento proces sa dotkne všetkých nemocníc, nie len regionálnych," povedala.

Taktiež tvrdí, že plán obnovy ráta aj s podporou neštátnych nemocníc. Informovala, že sa budú vyhlasovať verejné výzvy na prístrojové vybavenie v súlade s optimalizáciou, na transformáciu na následnú starostlivosť v súlade s OSN, na ktoré sa budú môcť prihlásiť všetci zriaďovatelia.

Podľa Bittó Cigánikovej sa reforma týka hlavne plánovanej starostlivosti, aby sa nerobili komplikované výkony v malých nemocniciach. "Základná urgentná starostlivosť nebude nijak ovplyvnená, keďže tá bude poskytovaná aj v rámci komunitných nemocníc a pre komplikované prípady, ktoré musia smerovať aj tak do väčších nemocníc, bude po OSN nasledovať aj reforma akútnej starostlivosti a nové rozloženie záchraniek a vrtuľníkov," zdôraznila.

Poukázala tiež na to, že definujú konkrétnu časovú dostupnosť pre každého pacienta na najzákladnejšie výkony. Pacient aj záchranka budú presne vedieť, pri akej komplikácii, má kam pacient putovať, aby sa nestávalo, že pri vážnejšom úraze bude pacient dovezený do malej nemocnice.

Dotkla sa napríklad tiež témy rušenia pôrodov. Dôležitým kritériom bude napríklad časová dostupnosť do 30 minút. "Vzhľadom na to je možné, že aj pôrodnice s menším počtom výkonov bude potrebné v systéme zachovať," dodala s tým, že ministerstvo zdravotníctva nezverejnilo finálny zoznam nemocníc, keďže nie sú ukončené rokovania o kritériách budúcich nemocníc, na základe ktorých sa ešte len bude modelovať finálna sieť.