Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bittó Cigániková navrhla päť pravidiel k očkovaniu proti COVID-19

Jana Bittó Cigániková, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Poslankyňa navrhuje, že k riadnym zoznamom očkovania by mali existovať rezervné zoznamy pre prípady, keď sa v daný deň nevyužije plánovaný počet vakcín.

Bratislava 11. januára (TASR) - Predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS) požiada koaličnú radu o prerokovanie piatich pravidiel k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Pomôcť majú k lepšiemu, jednoduchšiemu a férovejšiemu prístupu k očkovaniu. Informoval o tom hovorca strany SaS Ondrej Šprlák.

Systém by mal podľa Bittó Cigánikovej umožniť prihlásiť sa na očkovanie len zdravotníkom z národného registra zdravotníckych pracovníkov. Ten je prepojený s eZdravím rovnako ako register obyvateľov, podotkla.

Poslankyňa navrhuje, že k riadnym zoznamom očkovania by mali existovať rezervné zoznamy nemocníc a očkovacích miest pre prípady, keď sa v daný deň nevyužije plánovaný počet vakcín, napríklad keď neprídu nahlásení zdravotníci a vakcíny sa tak do ďalšieho dňa znehodnotia. "Na týchto zoznamoch by mali byť ďalší zdravotníci, pacienti z rizikových skupín a ich opatrovatelia, ale aj osobnosti verejného života podieľajúce sa na plánovanej kampani," hovorí Bittó Cigániková. Dodala, že ľudia na zoznamoch by mali byť ochotní a schopní prísť na zavolanie "skoro okamžite".

Rozšíriť by sa mal podľa možností počet očkovacích miest a zoznamy očkovaných. Pracovná doba očkovacích miest by sa mala rozširovať podľa dostupnosti vakcíny tak, aby sa očkovalo všetky pracovné dni a víkendy, povedala.

Bittó Cigániková ako posledné opatrenie uviedla, že by sa mali zverejniť počty očkovaných, dostupné počty vakcín aj plánované dodávky. Predišlo by sa tak strachu z nedostatku vakcín a ľudia by mali istotu, že ich bude dosť, poznamenala poslankyňa.

"Zrozumiteľný plán a osvetová kampaň nám pomôže prekonať tieto ťažké časy a zvýšiť záujem o očkovanie aj neskôr ako v počiatočnej fáze. Boli by sme radi, ak by sme postupne prešli z plošného testovania na plošné očkovanie," hovorí Bittó Cigániková. Pätoro pravidiel by podľa poslankyne pomohlo bezpečnosti zdravotníkov, osvete a lepšiemu pochopeniu dôležitosti očkovania.