Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Blanár: Odôvodnenie predlžovania núdzového stavu nestačí

Na archívnej snímke Juraj Blanár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Diskusiou poslanci ukončili prvý rokovací deň mimoriadnej schôdze. Pokračovať v nej budú aj vo štvrtok (25. 2.) od 10.00 h.

Bratislava 24. februára (TASR) - Odôvodnenie predlžovania núdzového stavu predložené vládou je nedostatočné, chýba v ňom odpočet už prijatých opatrení, vyhodnotenie ich účinnosti ako aj možnosti opatrení, ktoré by mohli pomôcť v budúcnosti. V pléne Národnej rady (NR) SR to skonštatoval podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Dodal, že vláda poslancov mala presviedčať o dôležitosti návrhu aj svojou prítomnosťou a argumentmi v pléne NRSR.

"Nemôžem súhlasiť s tým, že tento materiál je dostatočný. Kde tam máte napísané a vyhodnotené nejaké opatrenia, ktoré sa osvedčili, prečo sa osvedčili a aké opatrenia sa budú navrhovať," podotkol Blanár. Za dostatočné nepovažuje ani doplnenie, ktoré v stredu odsúhlasila vláda. Chýba mu odpočet a vyhodnotenie opatrení. Myslí si, že by sa mali vecne baviť, či doteraz prijaté opatrenia a kroky vlády v rámci núdzového stavu boli účinné.

Kritizoval neúčasť ministrov a premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v pléne. "Ak by to bolo také vážne a veľmi dôležité pre vás, hovorím o vládnej koalícii a vláde, tak by sme tu mali nastúpených ministrov. Ministrov, ktorí sú priamo zodpovední za veci, ktoré musia práve v ťažkej dobe pandémie vysvetľovať," poznamenal. Dodal, že Matovič by mal tiež vysvetliť, prečo na jeseň vláda nepodporila sprísnenie opatrení navrhované ministrom zdravotníctva.

"Tu sa rozprávame o tom, že keď nepredĺžime núdzový stav, tak ľudí hodíme do vody," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) s tým, že v prípade nepredĺženia núdzového stavu nebude priestor napríklad pre reprofilizáciu lôžok v nemocniciach. Zdôraznila, že nemôžu ignorovať potrebu ochrany životov a zdravia ľudí. Odmieta Blanárovo tvrdenie, že by vláda pri predĺžení núdzového stavu chcela len minúť nakúpené antigénové testy. Tvrdí, že ľudia sa chcú dať testovať a vláda by preto tú možnosť mala poskytnúť.

Poslankyňa Monika Kavecká (OĽANO) vníma núdzový stav ako pomoc. Argumentovala naviazanosťou opatrení na jeho vyhlásenie, napríklad odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov, materiálno-technické zabezpečenie nemocníc a podobne. Poukázala na potrebu ochrany zdravia a práva na život. Pri pandémii sa podľa nej ukázal dlhodobo neriešený zlý stav zdravotníctva, nedostatok sestier, zatváranie kliník a ignorovanie týchto problémov zo strany predchádzajúcich vlád.

Diskusiou poslanci ukončili prvý rokovací deň mimoriadnej schôdze. Pokračovať v nej budú aj vo štvrtok (25. 2.) od 10.00 h. Písomne prihlásených je ešte osem rečníkov. Podpredseda NRSR Juraj Šeliga (Za ľudí) informoval, že vo štvrtok od 12.00 do 16.00 h prerušia schôdzu, aby sa mohli poslanci zúčastniť na pohrebe zosnulého kolegu Ľubomíra Petráka.