Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

J. Blanár: Slovensko chce aj naďalej poskytovať pomoc Ukrajine

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. Foto: TASR/AP

Podotkol, že SR apeluje na čo najskoršie začatie mierových rokovaní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. februára (TASR) - Slovensko chce aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc Ukrajine. Podporí aj zapojenie slovenských subjektov do jej obnovy. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti druhého výročia začiatku vojny na Ukrajine.

"Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú, v medzinárodne uznaných hraniciach s perspektívou v Európskej únii po splnení všetkých kritérií stanovených pre všetky kandidátske krajiny. Nášmu susedovi chceme aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc a podporíme zapojenie slovenských subjektov do obnovy Ukrajiny," uviedol minister.

Podotkol, že SR apeluje na čo najskoršie začatie mierových rokovaní. "Preto podporujeme mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k tomuto cieľu," ozrejmil. Slovensko je podľa jeho slov pripravené konštruktívne sa zapojiť do procesov na medzinárodnej scéne, ktoré môžu prispieť k ukončeniu tejto vojny. "Pre SR je aj naďalej dôležité, aby bol budúci mier pre Ukrajinu komplexný, spravodlivý, trvalý a plne v súlade s kľúčovými princípmi Charty OSN. Iba taký prispeje k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti," skonštatoval. Dodal, že Slovensko vyjadruje solidaritu so všetkými obeťami vojenskej invázie.