Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

J. Božik: Na nelegálnu migráciu musí byť štát pripravený

Na archívnej snímke predseda Združenia miest a obcí SR (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Predseda Združenia miesta a obcí Slovenska Jozef Božik podotkol, že rezort vnútra musí mať identifikované územia tranzitu a "odpočinku" nelegálnych migrantov, kde vie vytvoriť pevné krízové body.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Na nelegálnu migráciu musí štát reagovať pripravenosťou. Jej prvotné dôsledky inak dopadajú na mestá a obce. Upozornil na to predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Podotkol, že kompetentné zložky štátu musia byť v pohotovosti a samosprávy s občanmi im môžu byť len súčinní. Zároveň vyzval Ministerstvo vnútra SR, aby zmonitorovalo náklady, ktoré vznikli dotknutým samosprávam, a patrične ich refundovalo. Podčiarkol pritom potrebu finančnej stability samospráv a finančnej predvídateľnosti v takýchto akútnych situáciách.

"Nie je možné, že nie sme pripravení, nemáme systém a operatívnosť v reakcii a musí sa to prevaliť ako problém, ktorý pre mestá a obce určite je, pri hoci aj jednodňovom masívnom návale migrantov. Nie sme proti tomu, aby boli v našich mestách a obciach, veď tam je infraštruktúra a služby ako stanice, obchody, ale ako prvé jednoducho musia reagovať silové zložky štátu. Bezpečnosť obyvateľov našich miest nemôže byť ohrozená," skonštatoval Božik.

Upozornil, že mestá a obce nemôžu byť tie, ktoré budú reagovať ako prvé a vynakladať zdroje, energiu a financie na riešenie problematiky. Deklaroval, že ZMOS vie byť súčinný krízovým zložkám štátu. "Pokiaľ opatrenia nebudú systémové a koordinované v reakcii na tieto situácie, budeme požadovať prefinancovanie všetkých nákladov, ktoré nám dotknutým samosprávam vznikajú v týchto situáciách," avizoval.

Podotkol, že rezort vnútra musí mať identifikované územia tranzitu a "odpočinku" nelegálnych migrantov, kde vie vytvoriť pevné krízové body. "Vieme, aké sú pravidlá v západných európskych krajinách, a vieme, že sme predovšetkým tranzitom, ktorý pokiaľ konečne nezačne byť koordinovaný, systémový a operatívny, stále bude 'rozbuškou' v našich samosprávach," uviedol s tým, že rezort komunikuje s okolitými krajinami a pozná platné pravidlá. Preto predpokladá, že problémom riešení sú financie. Myslí si, že dodržiavanie európskych pravidiel bezpečnosti by malo byť sprevádzané aj zdrojmi z rozpočtov Európskej únie, ktoré tieto pevné body budú financovať, keď nevieme nájsť zdroje v našom rozpočte.