Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

J. Budaj apeluje na zodpovedné správanie pri nakladaní s odpadom

Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj si podáva ruku so zamestnancami počas príchodu na ministerstvo v rámci výmeny na poste ministra životného prostredia SR v Bratislave 21. marca 2020. Foto: TASR - Miroslav Košírer

V aktuálnej situácii je podľa envirorezortu nevyhnutné, aby bol zber odpadu prevádzkovaný v rovnakom rozsahu ako doteraz.

Bratislava 25. marca (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) apeluje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na zodpovedné správanie pri nakladaní s komunálnym odpadom. Informoval o tom Slavomír Held z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Prevádzky alebo činnosti, ktoré slúžia k nakladaniu s odpadom, ako zber zmesového komunálneho odpadu, zber triedených zložiek komunálneho odpadu, triediace linky, spracovanie odpadu, spaľovne odpadov, skládky odpadov, nie sú žiadnymi obmedzeniami nateraz dotknuté," uvádza Held v súvislosti so šírením nového koronavírusu. V aktuálnej situácii je podľa envirorezortu nevyhnutné, aby bol zber odpadu prevádzkovaný v rovnakom rozsahu ako doteraz.

MŽP je v kontakte s hlavným hygienikom aj Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "V prípade potreby bude operatívne hľadať najlepšie možnosti s cieľom zabezpečiť bezproblémové nakladanie s odpadom," poznamenal Held.

Všetky subjekty, ktoré sú súčasťou systému nakladania s odpadom, sú povinné dodržiavať platné právne predpisy v oblasti odpadového hospodárstva, približuje Held. "Je nespochybniteľné, že je potrebné a nutné dodržiavať pri všetkých činnostiach hygienické postupy a predpisy tak, ako pravidelne zdôrazňuje a odporúča ÚVZ SR," hovorí.

Held pripomína, že použité ochranné prostriedky sa likvidujú ako bežný odpad. Treba ich dať do plastovej tašky alebo vreca a pevne uviazať. Vrece by sa malo následne vyhodiť do nevytriedeného komunálneho odpadu, čiže čierneho kontajnera. Potom je potrebné umyť si ruky a postupovať podľa všetkých hygienických pravidiel.