Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Budaj ocenil environmentalistov za ochranu životného prostredia

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ocenenia udelil v átriu ministerstva.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) v utorok udelil 11 environmentalistom Cenu ministra za životné prostredie za ochranu životného prostredia v občianskom sektore. Ocenenia udelil v átriu ministerstva.

Ocenení boli aktivisti z iniciatívy Klíma ťa potrebuje Marta Fandlová, Jakub Hrbáň, Natália Pažická, Zuzana Dudková, Michal Sabo a Jakub Filo. Taktiež aj Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho združenia VLK, Martina Paulíková zo Združenia Slatinka, Mária Filková a Kamil Prochádzka z Nadácie Horský park. Cenu in memoriam dostal Daniel Lešinský z občianskeho združenia Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA).

"Až do 17. novembra 1989 sme žili pod cudzou okupačnou mocou obkolesení Železnou oponou, bez slobody slova a iných občianskych práv. Ak dnes žijeme slobodne, potom preto, že sme sa o zmenu pričinili. Zvláštnosťou slovenskej cesty k demokracii je, že tie skupinky odvážnych a aktívnych sa zbierali okolo zelených a ochranárskych tém," uviedol Budaj. Nežná revolúcia mala podľa neho na Slovensku zelený odtieň. "Dnešných laureátov považujem za ľudí, ktorí menia svet k lepšiemu. Oceňujem ich občiansku aktivitu, pozitívnu inšpiráciu a nezištné konanie v prospech verejného záujmu," zdôraznil šéf envirorezortu. Zároveň doplnil, že medzi ocenenými sú aj mladí ľudia, o ktorých veľa nevie, ale ich činy ho nadchli.