Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Budaj: Presný termín vyhlásenia Pralesov SR ešte nie je známy

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) počas tlačovej konferencie na tému Historická dohoda o ochrane pralesov. Aktivisti z mimovládnych organizácií odovzdali do rúk ministra petičné hárky s takmer 31-tisíc podpismi za vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska 17. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister životného prostredia verí, že ostatní ministri budú stáť pri schválení rezervácie za nimi.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Presný termín vyhlásenia prírodnej rezervácie Pralesy SR ešte nie je známy. Uviedol to vo štvrtok šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Štátny podnik Lesy SR podľa ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO) urobil všetko pre vyhlásenie rezervácie, treba doriešiť už iba detaily, ako sú okolité porasty, aby bolo možné spolužitie rezervácie a hospodárskej oblasti.

Ministerstvo životného prostredia pripraví dokument na schválenie vládou. Budaj verí, že ostatní ministri budú stáť pri schválení rezervácie za nimi. Presný termín však známy nie je, no chce, aby to bolo čo najskôr.



"Naša krajina bude obohatená o pralesy, ktoré ukážu, čo je to prirodzenosť lesných systémov," podotkol Mičovský. Dodal, že krajina potrebuje úctu a aktívny spôsob ochrany.

Riaditeľka Svetového fondu na ochranu prírody na Slovensku Miroslava Plassmann odovzdala petíciu na záchranu pralesov do rúk oboch ministrov. Tí prácu aktivistov ocenili. Petíciu podpísalo takmer 31.000 ľudí. "Myslím, že verejnosť chápe, že prírodná rezervácia je pre spoločnosť a chce, aby táto spoločenská hodnota bola ocenená aj vládou," povedala. Zhodu pri vyhlásení rezervácie sa podľa Plassmann podarilo dosiahnuť prácou odborníkov, rokovaniami s lesníkmi, podpore ministerstiev a verejnosti.

Podľa Budaja by v prírodnej rezervácii mohli časom vzniknúť i turistické chodníky.

Prírodnú rezerváciu Pralesy Slovenska má tvoriť 76 lokalít po celom Slovensku. Celková rozloha prírodnej rezervácie by mala byť 6456,57 hektára. Lokality sú vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho. Najväčšie zastúpenie, viac ako 3000 hektárov, by malo byť v Banskobystrickom kraji a vyše 2000 hektárov v Žilinskom kraji. Pre rezerváciu by mal platiť piaty, najvyšší stupeň ochrany.