Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: J. Budaj: Spoluprácu s ŠtB som sľúbil, ale nikdy nevykonával

Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k jeho údajnej spolupráci s ŠTB v Bratislave vo štvrtok 2. februára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Štátnej bezpečnosti Budaj podľa vlastných slov nikdy nepodľahol.

Bratislava 2. februára (TASR) - Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) sľúbil spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), ale nikdy ju nevykonával. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii. Budaj tak reagoval na medializované informácie o nájdení dokumentu, ktorým podpísal spoluprácu s ŠtB.

Šéf envirorezortu objavenie zväzku víta a zároveň v Česku požiadal o jeho sprístupnenie. Dáva mu to podľa neho možnosť brániť svoju osobu. Pripomína, že išiel proti režimu, bol odpočúvaný a sledovaný ŠtB.



Štátnej bezpečnosti Budaj podľa vlastných slov nikdy nepodľahol. "Sľúbil som eštebákom spoluprácu, aby som ich oklamal, a nikdy som ju nenaplnil," povedal. Zväzok materiálne spochybňovať nechce.

Odstúpiť z postu ministra životného prostredia sa Budaj nechystá. "Ja sa cítim byť teraz ministrom vlády Eduarda Hegera. Ten má plnú právomoc vymeniť ma z akéhokoľvek dôvodu," poznamenal. Zároveň skonštatoval, že pre podozrenie spolupráce s ŠtB vyvodil maximálnu zodpovednosť pred 30 rokmi.