Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj: SR zrejme neminie pokuta za nedostatočnú ochranu hlucháňa

Ján Budaj, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ministerstvo životného prostredia koncom minulého roka intenzívne pokračovalo v plnení opatrení na ochranu biotopov hlucháňa hôrneho.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Slovensko pravdepodobne neminie pokuta od Európskej únie za nedostatočnú ochranu hlucháňa hôrneho. Pre TASR to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Predpokladá, že pôjde o miliónovú pokutu.

Budaj pripomenul, že Slovensko už dostalo od Európskeho súdneho dvora pokutu za neuzavretie skládky v Považskom Chlmci. Išlo vtedy o miliónové sumy. „Podobné súdne konanie je voči Poľsku, ktoré má za neuzavretie bane denné polmiliónové pokuty. Musíme si priznať, že európsky súd spravidla určuje podobné sumy," poznamenal.

Minister podľa vlastných slov robí všetko pre to, aby sa reforma národných parkov stala na súde silným argumentom a Slovensko tak mohlo ukázať, že pre ochranu hlucháňa aj lesov robí kroky dopredu.

Európska komisia (EK) vlani oznámila, že podala na Súdny dvor EÚ návrh na začatie konania proti Slovensku za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Komisia tvrdí, že SR do svojej národnej legislatívy správne nezaviedla a nedodržiava niektoré články európskej smernice o biotopoch a smernice o vtákoch. Ministerstvo životného prostredia koncom minulého roka intenzívne pokračovalo v plnení opatrení na ochranu biotopov hlucháňa hôrneho. Komunikovalo aj s EK a poskytovalo jej informácie o pokroku v oblasti ochrany hlucháňa.