Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Budaj: Zber kuchynského odpadu je vecou zodpovednosti ku krajine

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO), foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Envirorezort tiež vytvoril program na podporu domácich inovátorov s cieľom vyvinúť a vyrábať rozložiteľné materiály, keďže sa na Slovensku aktuálne nenachádza žiaden výrobca.

Humenné 5. augusta (TASR) – Zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO) je vecou zodpovedného prístupu ku krajine a zároveň spôsobom, ako vrátiť pôde potrebné živiny. Povedal to vo štvrtok minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) počas tlačovej konferencie v Humennom po obhliadke vykonávania zberu BRKO v meste. Rezort chce pomôcť samosprávam zadovážiť si fermentory, ktoré umožnia premenu BRKO na prírodný kompost. Zároveň vyvíja aktivity na bezplatnú distribúciu vrecúšok potrebných na zber BRKO v domácnostiach.

"Toto je nielen vec vynucovania zákona, je to vec nášho zodpovedného prístupu k slovenskej krajine. Tento projekt by sme mali všetci prijať ako celonárodný projekt vracania živín pôde, ktoré roky nedostávala," povedal Budaj. Miera skládkovania humenskej samosprávy sa podľa jeho slov zavedením separovaného zberu BRKO zatiaľ len na najväčšom sídlisku znížila o desať percent. "Pokiaľ nezačneme oddeľovať kuchynský odpad, nebudeme vedieť ukončiť skládky a znovu sa budú vŕšiť stotisíce ton každý rok na miestach, ktoré raz budú naše deti čistiť, lebo sme netriedili. Stačí trocha disciplíny," upozornil.

Envirorezort si je podľa Budajových slov vedomý, že samosprávam by v zbere BRKO boli nápomocné fermentory na jeho zhodnotenie, dôležitou je tiež dostupnosť kompostovateľných vreciek pre jednotlivé domácnosti. Dodal, že starostovia a primátori majú už v súčasnosti možnosť využiť pomoc kancelárie prvého kontaktu na Environmentálnom fonde v súvislosti s podávaním žiadostí o fermentory. Envirorezort tiež vytvoril program na podporu domácich inovátorov s cieľom vyvinúť a vyrábať rozložiteľné materiály, keďže sa na Slovensku aktuálne nenachádza žiaden výrobca rozložiteľných kompostovateľných vreciek.

Otázkou efektívneho zaobchádzania s BRKO je tiež dopyt po prírodnom komposte, ktorý zatiaľ u slovenských poľnohospodárov absentuje. "Očakávam, že minister pôdohospodárstva prejaví záujem podporiť odoberanie kompostu a zároveň sa pozrie na to, koľkí ľudia sa naozaj zúčastňujú nejakej poľnohospodárskej výroby a koľkí iba kosia a nevracajú pôde nič," uviedol Budaj. Poľnohospodár, ktorému ide o úrodu, by mal byť podľa neho nadšený, že je k dispozícii hnojivo, ktoré pomôže zvýšiť výnos.