Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

J. Cigániková nebude hlasovať za programové vyhlásenie vlády

Na snímke poslankyňa Jana Cigániková (SaS) sa rozpráva s novinármi počas 6. rokovania NR SR o programovom vyhlásení vlády v Bratislave 22. apríla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na rozhodnutie Cigánikovej skonštatoval, že drží palce predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, aby si stranu, ako aj poslanecký klub, skonsolidoval čím skôr.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS) nemôže súhlasiť s takým programovým vyhlásením vlády (PVV), ktoré obsahuje systém unitárnych zdravotných poisťovní. Pred novinármi povedala, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) jej prisľúbil kompromis, že táto časť bude z dokumentu vyňatá, čo sa napokon nestalo. Vládny program preto pri hlasovaní v parlamente nepodporí.

"Ja som jasne komunikovala, že systém, ktorý ruší pluralitu zdravotných poisťovní je pre mňa absolútne za čiarou, a že nebudem súhlasiť s takým PVV, ktoré by toto obsahovalo," povedala v stredu novinárom Cigániková. Dodala, že po rozsiahlej diskusii dosiahli kompromis, že systém unitárnych poisťovní v dokumente nebude, čo sa napokon nestalo. "Akceptujem to, ale nemajú odo mňa čakať, že to podporím," dodala s tým, že svoje rozhodnutie neplánuje meniť.



"Som za to, aby bola pluralita zdravotných poisťovňami, to znamená konkurencia medzi nimi, ktoré by sa mali o poistencov biť lepšími službami," priblížila Cigániková s tým, že v dôsledku unitárneho systému môže dôjsť k plytvaniu financií, pod čo sa nedokáže podpísať. Podotkla, že vládu plne podporuje, no dokument nepodporí.

Cigániková ešte v utorok (21. 4.) pre TASR uviedla, že na výbore nepodporila odporúčanie schváliť PVV. Pre časopis .týždeň spomenula, že za PVV nebude ani hlasovať.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pre TASR uviedla, že zvyšných 12 poslancov za SaS jednoznačne podporí programové vyhlásenie vlády. Postoj Cigánikovej ju mrzí.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na rozhodnutie Cigánikovej skonštatoval, že drží palce predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, aby si stranu, ako aj poslanecký klub, skonsolidoval čím skôr.

"Štát posilní nárok pacienta voči zdravotným poisťovniam (ZP). Preto z môjho pohľadu bolo veľmi dôležité, aby sa za toto politické vyhlásenie, v prípade, že by ZP nechceli rešpektovať túto regulačnú právomoc štátu, do programového vyhlásenia dostalo. Teda, aby sa tam dostalo, že v prípade, že ZP nebudú napríklad podnikať na našom trhu, tak zvážiť prechod alebo správu verejného zdravotného poistenia pod unitárny systém," uviedol v reakcii šéf rezortu zdravotníctva Krajčí s tým, že takémuto kroku by určite musela predchádzať analýza. Podľa jeho slov sa na tom dohodli koaliční lídri.

Dodal, že žiadne vyvlastňovanie sa nechystá, čo by podľa jeho slov bolo aj protiústavné. "Chceme jasne politicky deklarovať, že štát je pripravený zváženie unitárneho systému. Nenecháme sa vydierať súkromnými ZP," uzavrel s tým, že PVV je kompromisný návrh celej vládnej koalície.