Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

J. Čižnár sa s návrhom na väzbu Kajetána K. stotožnil, rozhodne ÚS

Na snímke generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ústavný súd SR by mal rozhodovať podľa dostupných informácií v stredu o 15.00 h. ÚS SR musí o podnete Čižnára rozhodovať, keďže v prípade Kajetána K. ide o sudcu Okresného súdu v Čadci.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry (GP) SR predložil generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi podnet na podanie žiadosti o vydanie súhlasu na vzatie do väzby bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. Ústavnému súdu (ÚS) SR. Čižnár sa s týmto návrhom stotožnil a zaslal ho ÚS SR. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

ÚS SR by mal rozhodovať podľa dostupných informácií v stredu o 15.00 h. ÚS SR musí o podnete Čižnára rozhodovať, keďže v prípade Kajetána K. ide o sudcu Okresného súdu v Čadci, ktorý má aktuálne prerušený výkon funkcie. Ak ÚS návrhu Čižnára vyhovie, bude o prípadnom väzobnom stíhaní rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

"Prokurátor ÚŠP vydal 21. apríla súhlas na zadržanie troch osôb v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou SŠHR. Všetky tri osoby polícia včera zadržala. Následne po ich vypočutí bola jedna osoba prepustená zo zadržania a voči jednej osobe následne vzniesol prokurátor ÚŠP obvinenie za podozrenie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti," dodala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. O tretej zadržanej osobe rozhoduje vyšetrovateľ.

NAKA v utorok (21. 4.) od rána zasahovala na strednom Slovensku. V Žilinskom a Banskobystrickom kraji vykonávala zaisťovacie úkony v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou z prostredia SŠHR SR. V rámci akcie mala aj v dome Kajetána K. realizovať domovú prehliadku.

NAKA ešte v marci začala "ex offo" trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) 22. marca po kontrole na SŠHR poznamenal, že Kajetán K. nemá dôveru vlády.

Následne 24. marca vláda na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Kajetána K. z funkcie predsedu SŠHR odvolala. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Kajetán K. odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ale aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.