Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Čižnár vymenoval za svoju prvú námestníčku V. Kováčikovú

Na archívnej snímke Jaromír Čižnár. Foto: TASR - Martin Baumann

Kováčiková pôsobí v rezorte prokuratúry od roku 1978, začínala ako právna čakateľka na Okresnej prokuratúre v Trenčíne.

Bratislava 10. mája (TASR) - Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár vymenoval v piatok do funkcie prvej námestníčky generálneho prokurátora Vieru Kováčikovú. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová. Urobil tak po absolvovaní osobného pohovoru a prijatí administratívnych a personálnych úkonov," doplnila.

"JUDr. Viera Kováčiková je dlhoročnou prokurátorkou, ktorá má za sebou výborné výsledky práce. V rezorte prokuratúry pôsobí viac ako 40 rokov, je rešpektovanou prokurátorkou nielen v rezorte prokuratúry, ale aj v odborných kruhoch. Jej odbornosť, prirodzená autorita a morálne kvality, ako aj manažérske schopnosti rozhodli pre jej voľbu,“ uviedol Čižnár.

Kováčiková pôsobí v rezorte prokuratúry od roku 1978, začínala ako právna čakateľka na Okresnej prokuratúre v Trenčíne. Do funkcie prokurátorky bola menovaná v roku 1980. V rokoch 1995-1996 vykonávala funkciu okresnej prokurátorky v Trenčíne, od roku 1997 po súčasnosť bola krajskou prokurátorkou v Trenčíne. Pôsobila v Justičnej akadémii ako členka skúšobnej komisie pre oblasť ústavného práva. Je členkou výberovej komisie Generálnej prokuratúry SR a Krajskej prokuratúry Trenčín.

V novej pozícii nahradí Kovačíková Petra Šufliarskeho. Ten požiadal o uvoľnenie zo svojho postu k 1. aprílu po medializácii jeho komunikácie s kontroverzným obvineným a už aj obžalovaným podnikateľom Marianom K. Následne Čižnár jeho rezignáciu aj prijal.

Podľa rozhodnutia generálneho prokurátora bol Šufliarsky vzhľadom na odborné skúsenosti zaradený na odbor legislatívy a ústavného práva GP SR.

"Ďalší postup bude, že od 1. apríla prestáva byť pán Šufliarsky prvým námestníkom generálneho prokurátora. Rozhodnem o jeho zaradení a komunikáciu ako takú (s obvineným Marianom K., pozn. TASR) predložím etickej komisii, ktorá nech zaujme stanovisko, či došlo len k porušeniu etického kódexu, alebo k disciplinárnemu previneniu," uviedol koncom marca Čižnár. "Chcem zdôrazniť, že pán Šufliarsky sa nebavil o konkrétnych trestných veciach," dodal vtedy Čižnár na margo komunikácie s Marianom K. Vylúčil tiež jej súvis s vraždou novinára Jána Kuciaka. Komunikácia podľa jeho názoru nebola "až taká cudzia", ich vzťah skôr vyzeral ako priateľský. Ocenil dlhodobú prácu Šufliarskeho, ktorý podľa neho pre fungovanie prokuratúry urobil veľa.