Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. DRAXLER: Správa o stave školstva by mohla byť hotová na jeseň

Juraj Draxler. Foto: TASR/Štefan Puškáš.

Jej dopracovaniu však bude predchádzať celospoločenská diskusia o situácii v školstve.

Bratislava 19. marca (TASR) – Nová verzia správy o stave školstva by mohla byť podľa ministra školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) hotová na jeseň tohto roka. Jej dopracovaniu však bude predchádzať celospoločenská diskusia o situácii v školstve.

"Správu, samozrejme, že chceme vypracovať do konca tohto volebného obdobia. Ja si to predstavujem, že bude hotová na jeseň," uviedol dnes minister školstva Juraj Draxler po tom, ako navštívil rokovanie Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV). Minister už avizoval, že na budúci týždeň zvoláva okrúhly stôl, na ktorom by sa mali zúčastniť zástupcovia politickej sféry, stavovských organizácií či odborov.

Správu o stave školstva vypracoval ešte exminister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), vláda ju mala schváliť ešte v septembri 2013, ale doteraz sa na rokovanie kabinetu nedostala. Dokument okrem iného obsahuje záväzok, že investície do školstva sa budú každoročne do roku 2016 zvyšovať o 130 miliónov eur, pričom sa tak malo stať už v roku 2014. Taktiež hovorí o tom, že plat učiteľov základných a stredných škôl by mal do roku 2016 dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve.

Aktualizovanú správu by chceli mať školskí odborári na stole skôr ako na jeseň. "Táto správa má tézy, od ktorých by sa mali odvíjať ďalšie zákony v školstve. Každá tá téza, ktorá tam je, by mala byť finančne krytá. Pokiaľ finančne krytá nebude, tak celú správu môžeme považovať za slohovú úlohu," upozornil predseda OZPŠaV Pavel Ondek.

Školských odborárov v najbližšom čase čakajú rokovania o zvyšovaní platov v školstve. Navrhovať budú minimálne päťpercentné zvýšenie. Podľa Ondeka, ak by bola správa o stave školstva prijatá a platili záväzky, tak by muselo prísť k razantnejšiemu zvýšeniu platov. "Predchádzajúci minister pán Čaplovič sľúbil 1,2-násobok. Pokiaľ by sa toto udialo, tak päť percent, ten trend, ktorý je teraz, nestačí. Muselo by byť to percento oveľa vyššie," vysvetlil Ondek.

Zvýšenie platov v školstve by sa mohlo podľa Draxlera pohybovať okolo piatich percent. "Viete, že bolo navýšenie o päť percent tarifných platov minulý rok v kolektívnom vyjednávaní, takto pôjdeme do kolektívneho vyjednávania myslím aj tento rok. Jednoducho treba udržať ten trend zvyšovania platov aj tým, že zvyšovanie platov učiteľov by malo byť vyššie ako zvyšovanie platov ostatných pracovníkov vo verejnom sektore," dodal Draxler.

Podľa Ondeka v roku 2014 bol priemerný plat v rámci regionálneho školstva u pedagogických zamestnancov v hrubom 906 eur. Nástupný plat pedagogického zamestnanca na úrovni 589,50 eura. Problémy sú aj pri nepedagogických zamestnancov, kde je minimálna mzda pre tento rok 380 eur.