Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Jana Dubovcová zložila sľub a ujala sa funkcie ombudsmanky

Jana Dubovcová Foto: TASR/Vladimír Benko

Dubovcovú zvolil parlament do funkcie 13. decembra minulého roka. Hlasovalo za ňu 76 zo 140 prítomných poslancov vrátane KDH, ktoré s podporou najskôr váhalo.

Bratislava 28. marca (TASR) - Novou ochrankyňou verejných práv sa dnes na najbližších päť rokov stala bývalá poslankyňa SDKÚ-DS Jana Dubovcová, ktorá zložila zákonom predpísaný sľub do rúk predsedu NR SR Pavla Hrušovského (KDH).

Dubovcová vo funkcii nahradila Pavla Kandráča, ktorý bol ombudsmanom dve funkčné obdobia, teda desať rokov.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem dodržiavať Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, že sa budem podieľať na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy a že základné práva a slobody budem chrániť v súlade s princípmi demokratického a právneho štátu," znie sľub, ktorý Dubovcová potvrdila svojím podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou by malo za následok neplatnosť voľby verejného ochrancu práv.

Dubovcovú zvolil parlament do funkcie 13. decembra minulého roka. Hlasovalo za ňu 76 zo 140 prítomných poslancov vrátane KDH, ktoré s podporou najskôr váhalo. Vtedajšiu poslankyňu na post navrhla jej materská strana SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd. Predseda Smeru-SD Robert Fico v deň jej zvolenia povedal, že to bol veľmi zlý výber. Nepáčilo sa mu, že bol za vysokého ústavného činiteľa opäť zvolený vyslovene stranícky kandidát. "Je to zlé pre túto funkciu," zdôraznil. S Dubovcovou nie je Fico spokojný aj preto, že sa podľa jeho slov "celý čas tvárila, že je nezávislá sudkyňa, a potom robila najtvrdšiu stranícku politiku, aká sa dala robiť".

Funkcia verejného ochrancu práv je pre bývalú sudkyňu Dubovcovú vyvrcholením životnej a pracovnej kariéry. Vzdala sa pre ňu aj kandidatúry v predčasných parlamentných voľbách do NR SR.

Na verejného ochrancu práv sa môže podľa zákona obrátiť každý, kto sa domnieva, že pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánu verejnej správy boli porušené základné práva a slobody v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu.

Tu bude player