Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

J. Figeľ prezentoval knihu o ochrane manželstva v slovenskej ústave

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Kniha o ochrane manželstva v slovenskej ústave môže podľa Figeľa poslúžiť aj ako inšpirácia na prekonávanie polarizácie a rozdelenia v spoločnosti.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Tretie rozšírené vydanie knihy "Ochrana manželstva v Ústave Slovenskej republiky" prezentoval v utorok v Bratislave jej autor Ján Figeľ. Bývalý hlavný vyjednávač vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) a niekdajší osobitný vyslanec EÚ pre podporu slobody náboženstva alebo viery vo svete v nej opisuje okolnosti a význam ukotvenia definície, ochrany a podpory manželstva a zmien v systéme slovenského súdnictva v Ústave SR v roku 2014.

"Tretie vydanie je obohatené o nové dokumenty a súvislosti, ktoré mi čas dovolil pozbierať a vložiť do publikácie," povedal pre TASR Figeľ. "Pôvodná ústava ako základný zákon štátu z roku 1992 neobsahovala ani definíciu, ani povinnosť štátnej moci chrániť manželstvo muža a ženy. Pred desiatimi rokmi sa to na základe vtedy iniciatívy KDH podarilo po dohode so Smerom-SD do ústavy vložiť," pripomenul prvý slovenský eurokomisár s tým, že základný zákon štátu a rodina ako základná bunka spoločnosti spolu súvisia.

"A tak dnes máme v článku 41 nielen definíciu manželstva ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou, ale aj povinnosť orgánov verejnej moci manželstvo všestranne chrániť a napomáhať jeho dobru," poznamenal Figeľ. Táto súvislosť je podľa neho východiskom pre súčasnosť a budúcnosť. "Pretože je výzvou, ktorá je nedostatočne napĺňaná. Stále platí, a je to osvedčená múdrosť, že prorodinná politika je základná sociálna politika, treba na tom stavať. Osobitne aj preto, aby sme prekonali aj demografickú krízu, do ktorej sa Slovensko postupne dostáva."

Druhou súčasťou dohody spred desiatich rokov boli podľa Figeľa zásadné zmeny aj v systéme súdnictva. "Pre občanov SR boli dôležitým prínosom, aby u nás bolo aj viac spravodlivosti a vymožiteľnosti práva," dodáva autor k zmenám, ktoré priniesli "posilnenie pre spravodlivosť a aj pre solidaritu, lebo rodina je základným nástrojom solidarity medzi ľuďmi a v rámci spoločnosti".

Kniha o ochrane manželstva v slovenskej ústave môže podľa Figeľa poslúžiť aj ako inšpirácia na prekonávanie polarizácie a rozdelenia v spoločnosti. "V záujme Slovenska, spravodlivosti a spoločného dobra je potrebné, rozumné a užitočné sústrediť sa na vecnú stránku objektívnej problematiky a hľadať podobne zmýšľajúcich, či už hovoríme o parlamente, politickej scéne alebo spoločnosti," tvrdí Figeľ. "Ak je krajina len polarizovaná a nehľadá premostenie - konsenzus vo vážnych veciach, bude oslabená. Ale ak konsenzus prijme, dokonca ukotví v zákonoch, bude posilnená," uzavrel.

Publikáciu vydala Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára. Autor ju prezentoval v diskusii, na ktorú prijali pozvanie arcibiskup Cyril Vasiľ, bývalý minister kultúry Marek Maďarič a bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas. Dostupná je aj v elektronickej podobe.