Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

FIGEĽ: SR by postupne mohla prijať niekoľko stoviek utečencov

Na archívnej snímke Ján Figeľ, ktorý ostáva vo funkcii po skončení schôdze. Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné KDH nepodporuje systém povinných kvót na prerozdelenie utečencov, ale dohodu krajín EÚ podľa ich ekonomických a technických možností.

Bratislava 23. júna (TASR) - Opozičné KDH nepodporuje systém povinných kvót na prerozdelenie utečencov, ale dohodu krajín EÚ podľa ich ekonomických a technických možností. Počas parlamentnej rozpravy k problematike utečencov to dnes povedal líder KDH Ján Figeľ s tým, že Slovensko by malo poskytnúť súčinnosť a pomoc v rámci svojich azylových možností a postupne prijať niekoľko stoviek utečencov spĺňajúcich podmienky pre udelenie azylu.

"Nepodporujeme masívne a ilegálne prisťahovalectvo z tretích krajín do Európy. Ale uvedomme si, že v prípade prenasledovania je potrebné poskytnúť azyl alebo tolerovaný dočasný pobyt. Masívnejšie prisťahovalectvo utečencov však nepovažujeme za správne riešenie a preferujeme pomoc ľuďom na ich dotknutých územiach," povedal Figeľ.

Za najdôležitejšie však podpredseda parlamentu považuje zabezpečiť, aby utečenci nehynuli v Stredozemnom mori. "Arabská jar evidentne bola a je arabskou búrkou a pre mnohých priniesla skôr zimu ako nádej. Zvlášť pre početné komunity kresťanov," povedal.

Kvóty nepovažuje za riešenie ani Most-Híd. "Musíme odmietnuť povrchné riešenia. Slovensko dokáže pomôcť stovkám utečencov, nepotrebuje však na to kvóty. Tie problém nevyriešia. Je nutné začať bilaterálne rokovania najmä s krajinami, odkiaľ je najviac utečencov," odporučil predseda strany Béla Bugár.

Opozičný politik zároveň tvrdí, že náš azylový proces je prísny a je schopný odhaliť nebezpečenstvo. "Nemáme sa čoho báť. My nemôžeme byť dobrým členom EÚ len vtedy, keď si užívame výhody členstva, ale aj vtedy, keď toto členstvo prináša i problémy. Otázka solidarity je základnou hodnotou každej európskej filozofickej školy, preto sa k nej nemôžeme obrátiť chrbtom," povedal Bugár.