Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Gönci považuje schválenie Fondu na podporu športu za víťazstvo

Na snímke Jozef Gönci. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vznik Fondu na podporu športu má zabezpečiť efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie SR, športu pre všetkých, ale aj pre zdravotne znevýhodnených ľudí.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Zriadenie Fondu na podporu športu považuje štátny tajomník rezortu školstva Jozef Gönci za veľké víťazstvo slovenského športu. Pripomenul, že proti zriadeniu fondu nebol v pléne Národnej rady SR nikto. SaS nesúhlasí so zriadením fondu a myslí si, že sa tak pri rozdávaní peňazí vytvára priestor pre lobing a protekciu.

"Nemyslím si, že toto je posledný balík peňazí, ktorý získavame pre šport," uviedol Gönci. SNS chce podľa jeho slov teraz vytvoriť kvalitnú správnu a dozornú radu, ktorá bude kontrolovať všetky procesy týkajúce sa fondu. Najvyšším, výkonným a štatutárnym orgánom fondu bude správna rada, zložená z 11 členov. Kontrolným orgánom bude päťčlenná dozorná rada. Fond bude mať aj odborné komisie, ktoré budú posudzovať predložené projekty a predkladať návrhy na ich financovanie.

Vznik Fondu na podporu športu má zabezpečiť efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie SR, športu pre všetkých, ale aj pre zdravotne znevýhodnených ľudí. Fond by mal mať ročne k dispozícii 20 miliónov eur. Jeho vznik v stredu schválil parlament. Poslanci odobrili aj úpravu niektorých ustanovení v zákone o športe a zákone o príspevku športovému reprezentantovi.

SaS si myslí, že fond vráti financovanie športu do minulosti. Podľa SaS hrozí, že vďaka fondu nebudú peniaze prideľované objektívne a je to podľa nich ideálny priestor pre lobing a protekciu. "SNS chce jednoducho rozhodovať, kto financie dostane a kto nie," tvrdí SaS. Pripomína, že je za zvýšenie štátnych peňazí do športu, ale formou športových poukazov.

Poslankyňa Eva Smolíková (SNS) poukázala na to, že legislatívne úpravy odstraňujú istú krivdu z minulosti, keď príspevok pre športovcov, ktorí na vrcholných športových podujatiach získali medailu, neplatil pre tých, ktorých disciplína či odvetvie nebolo v danom čase zaradené v programe olympijských, paralympijských či deaflympijských hier. "Pociťovali sme, že taká maličká neprávosť bola na nich páchané a som rada, že sa nám to dnes podarilo vyriešiť," doplnila.