Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Habánik: Opatrenia rezortu školstva pre nový školský rok sú racionálne

Jozef Habánik, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Víta, že sa školy nebudú zatvárať plošne.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Opatrenia pre nový školský rok, ktoré pripravil rezort školstva, sú racionálne, dobré a prehľadné. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR a podpredseda školského parlamentného výboru Jozef Habánik (Smer-SD).

"V tejto chvíli obsahujú všetko, čo je potrebné. A čo je najdôležitejšie, rešpektujú slobodu voľby všetkých zúčastnených strán. Tak učiteľov, ako aj rodičov a ich detí. Školy sa budú riadiť takzvaným školským semaforom, testovanie rodičov a žiakov nebude podmienkou," zdôraznil Habánik. Víta, že sa školy nebudú zatvárať plošne.

Nesúhlasí s prípadným povinným očkovaním pedagogických a odborných zamestnancov v školstve. "Učitelia sú kvalifikovaní a vzdelaní ľudia, čoho dôkazom je aj nadpriemerná zaočkovanosť v tejto profesii. Štatistiky v očkovaní ukazujú, že ich správanie je zodpovedné, preto motivácia je dôležitejšia ako povinnosť," spresnil s tým, že donútenie a vyhrážky zo straty zamestnania alebo nepriznania odmien by mohli znamenať zatváranie škôl.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v utorok (17. 8.) informoval, že v novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne. V prípade pozitivity sa zavrú iba individuálne triedy a postupovať sa bude podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Test sa nebude vyžadovať.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.