Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Hero: Vítam pokračovanie misijnej pastoračnej činnosti medzi Rómami

Na archívnej snímke z 11. januára 2022 splnomocnenec Vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Doterajšie dva roky projektu preukázali podľa predkladateľov návrhu pozitívny efekt nielen v dostupnosti rómskych detí k vzdelávaniu, ale aj v oblasti šírenia zdravotnej osvety.

Bratislava 26. januára (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero privítal a ocenil krok vlády, ktorým v stredu schválila príspevok na pokračovanie misijnej pastoračnej činnosti v rómskych komunitách. "Sám som sa mnohokrát mohol presvedčiť, ako pastorácia a misijná práca v týchto komunitách pomáha," upozornil splnomocnenec na sociálnej sieti.

"Som rád, že na tento rok vďaka podpore vlády budeme môcť zabezpečiť pastoračných asistentov, aby sa naplno mohli venovať svojej práci a pomáhať k rozvoju osobností v rómskych komunitách," dodal v reakcii na rozhodnutie kabinetu vyčleniť z rezervy vlády 330.000 eur na pokračovanie projektu pastoračnej činnosti.

Peniaze majú preplatiť prácu 23 pastoračných asistentov, ktorí budú pôsobiť v misiách vo viacerých lokalitách, napríklad v obciach Jarovnice, Lomnička, Letanovce, Plavecký Štvrtok, ale aj v meste Bardejov na Poštárke či na košickom sídlisku Luník IX.

Doterajšie dva roky projektu preukázali podľa predkladateľov návrhu pozitívny efekt nielen v dostupnosti rómskych detí k vzdelávaniu, ale aj v oblasti šírenia zdravotnej osvety, ochrany pred domácim násilím, zlepšenia technického stavu obydlí či participácie na komunitnom živote.