Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ján Hrivnák nevylúčil kandidatúru na miesto generálneho prokurátora

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Na funkciu generálneho prokurátora kandidoval Hrivnák už v roku 2010, keď bol medzi trojicou kandidátov spoločne s Evou Mišíkovou a Dobroslavom Trnkom.

Bratislava 5. mája (TASR) – Dlhoročný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Ján Hrivnák nevylúčil svoju kandidatúru v nadchádzajúcich voľbách na post budúceho generálneho prokurátora SR.

"Ako dlhoročný prokurátor s primeranými skúsenosťami som ochotný v prípade potreby Slovensku kedykoľvek pomôcť,“ uviedol v utorok pre TASR Hrivnák, ktorý na ÚŠP pôsobí od jej vzniku, teda od roku 2004. Hrivnák aktuálne zastáva vedúcu pozíciu na odbore všeobecnej kriminality. Hlavným zameraním jeho činnosti je riešenie korupčných káuz a ekonomickej kriminality, pričom štatisticky ide o stovky prípadov.

Okrem iných dozoroval kauzu exstarostu bratislavskej Rače Pavla Bielika v prípade úplatku vo výške päť miliónov korún, kauzy podozrivého financovania SDKÚ-DS a Smeru-SD a zastupoval štát v procese s expolicajtom Milanom Juhászom z Hurbanova v prípade trojnásobnej úkladnej vraždy. Hrivnák zároveň prednášal na seminároch zameraných na protikorupčné vzdelávanie pedagogických pracovníkov.

Na funkciu generálneho prokurátora kandidoval Hrivnák už v roku 2010, keď bol medzi trojicou kandidátov spoločne s Evou Mišíkovou a Dobroslavom Trnkom. Nakoniec v júni 2011 bol do funkcie Národnou radou SR zvolený Jozef Čentéš, avšak vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho do úradu nevymenoval. O dva roky neskôr zvolili súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorému končí funkčné obdobie v júni tohto roka.