Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. Hrubala odmieta tvrdenia Smeru-SD o jeho zaujatosti

Na archívnej snímke predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hrubala dodáva, že v demokratickej spoločnosti má každý občan právo myslieť si o sudcoch, čo uzná za vhodné a on to akceptuje.

Banská Bystrica 17. marca (TASR) – Predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala odmieta tvrdenia o jeho zaujatosti. Reagoval na vyjadrenia Smeru-SD, podľa ktorého si mali policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vybavovať konkrétnych sudcov pre rozhodovanie v kauzách. Jedným zo "spolupracujúcich" sudcov má byť podľa Smeru-SD Hrubala.

"Ak oni sú toho názoru, že som zaujatý, ja mám na vec iný názor. Ak sú toho názoru, že som politický nominant, tak ja odpovedám, že som prešiel riadnym výberovým konaním a bol som v zmysle zákona menovaný za predsedu tohto súdu," vyhlásil Hrubala s tým, že bude brániť autoritu úradu vždy a za každých okolností.

Zdôraznil, že v medializovanej kauze expolicajta Mariána K., nad ktorým vo štvrtok vyniesol zatiaľ neprávoplatný rozsudok 11 rokov väzenia a trest prepadnutia majetku, rozhodoval podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia ako nezaujatý sudca.

Hrubala dodáva, že v demokratickej spoločnosti má každý občan právo myslieť si o sudcoch, čo uzná za vhodné a on to akceptuje. "Pokiaľ politici, verejnosť, médiá nebudú napádať moju autoritu ako sudcu, nestojí mi za to, čokoľvek k ich hodnotiacim súdom povedať," doplnil.