Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Ježíková: Nemocnice sa rušiť nebudú, zmena je potrebná

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmyslom reformy podľa štátnej tajomníčky je, aby sa pacientovi priniesla dostupnejšia a kvalitnejšia zdravotná starostlivosť.

Bratislava 17. júna (TASR) – Reforma nemocničnej siete neprinesie rušenie nemocníc. Vo štvrtok to po zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Jana Ježíková. Na zdravotníckom výbore sa podľa jej slov všetci zhodli na tom, že zmena je potrebná.

"Nemocnice sa nebudú rušiť. Táto zmena bude smerovať iba k vyššej kvalite, aby bola väčšia bezpečnosť, aby pacienti neboli šiesti na izbe a aby zdravotnú starostlivosť mali kvalitnú," povedala. Hovorí, že mnohé oddelenia v nemocniciach sa aktuálne rušia neriadene. Dôvodom je predovšetkým chýbajúci zdravotnícky personál.

Zmyslom reformy podľa štátnej tajomníčky je, aby sa pacientovi priniesla dostupnejšia a kvalitnejšia zdravotná starostlivosť. Dôraz sa má klásť na doliečovanie pacientov, aby napríklad nemuseli ísť na reoperáciu. Vysvetlila, že posilnená má byť aj záchranná zdravotná služba. Jednotlivé úrovne nemocníc majú presne definovaný časový nárok.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) poukázala na to, že výkony nezmiznú, ale presunú sa za lepšou kvalitou. "Keď máme rodinného príslušníka, ktorý potrebuje pomoc, zdvihneme telefón, začneme googliť, hľadať kvalitného doktora a keď je aj na druhej strane republiky, tak ho tam zoberieme. MZ navrhuje reformu, ktorá toto garantuje každému jednému občanovi bez ohľadu na príjem, známosti a na to, kde žije," povedala.

Ľudia by si mali podľa jej slov dávať pozor na politikov, ktorí im budú rozprávať o zrušení nemocníc. Bittó Cigániková hovorí, že práve tí ponúkajú zachovanie súčasného nefunkčného systému. Hovorí, že urobí všetko preto, aby sa reforma "nezasekla" v NR SR.

Nezaradený poslanec Richard Raši z mimoparlamentnej strany Hlas-SD uviedol, že z analýz MZ SR vyplýva, že sa zruší 10.729 akútnych lôžok v nemocniciach. "Naozaj vznikol predbežný zoznam 22 nemocníc, kde sa akútne lôžka, teda chirurgické, pediatrické, gynekologické, internistické, neurologické a iné budú rušiť a ostanú iba lôžka doliečovacie a rehabilitačné," povedal.

MZ SR podľa jeho slov potvrdilo, že vytvorilo zoznam a až následne začalo komunikovať s kompetentnými. "Ministerstvo sa rozhodlo, že niečo zruší, ale neodkonzultovalo to s tými, ktorých sa to týka, alebo s tými, ktorí budú musieť poskytovať zdravotnú starostlivosť v teréne, keď sa nejaká nemocnica zmení z akútnej na doliečovaciu,“ dodal Raši s tým, že o návrhu nevedeli ani samosprávne kraje.

Rušiť by sa mali podľa neho predovšetkým nemocnice v regiónoch. Malo by ísť o nemocnice v Malackách, Myjave, Partizánskom, Komárne, Šahách, Zlatých Moravciach, Dolnom Kubíne, v Liptovskom Mikuláši, Revúcej, Rimavskej Sobote, Veľkom Krtíši, Zvolene, Brezne, Kežmarku, Levoči, Ústav tuberkulózy vo Vysokých Tatrách, Svidníku, Snine, Vranove nad Topľou, Krompachoch, Kráľovskom Chlmci či v Trebišove.