Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

J. Kadecký: Pri náleze munície s ňou žiadnym spôsobom nemanipulujte

Ilustračná snímka. Foto: TASR KR PZ BB

Vždy je potrebné kontaktovať políciu.

Bratislava 23. júla (TASR) – Pri náleze akejkoľvek munície s ňou žiadnym spôsobom nemanipulujte a je potrebné kontaktovať políciu. Týka sa to nálezu akejkoľvek munície, nielen prípadu utorňajšieho (20. 7.) nálezu leteckej bomby na Chalupkovej ulici v Bratislave. Uviedol to pre TASR vedúci oddelenia pyrotechniky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Bratislava Juraj Kadecký.

"Vždy je potrebné kontaktovať políciu. Tá má kvalifikovaných pyrotechnikov, ktorí dokážu bezpečne postupovať aj s nevybuchnutou muníciou z druhej svetovej vojny. Pyrotechnik po príchode na miesto nález identifikuje a podľa stavu munície rozhodne o ďalšom postupe. Napríklad aké ďalšie opatrenia je potrebné prijať, či je potrebné zabezpečiť ďalšiu techniku, prípadne ďalších policajtov a podobne," vysvetlil Kadecký.

Prvoradé je podľa neho zabezpečenie miesta podľa pokynov pyrotechnika, pretože by mohlo dôjsť k výbuchu. "Preto sú prijímané také opatrenia, aby nedošlo k ujme na zdraví alebo živote a minimalizovali sa materiálne škody. Po dostatočnom zabezpečení okolia nasleduje odvoz munície a jej likvidácia. Tá sa uskutočňuje najčastejšie zneškodnením munície výbuchom na bezpečnom mieste, kam sa prevezie," povedal Kadecký.

Leteckú bombu z čias bombardovania rafinérie Apollo z júna 1944, ktorú našli na stavenisku na Chalupkovej ulici v centre Bratislavy, po prevezení bezpečne zneškodnili v areáli ministerstva vnútra pri bratislavských Rusovciach. Po nahlásení nájdenej bomby polícii bolo stavenisko vyprázdnené a polícia z preventívnych dôvodov evakuovala okolie stavby, priľahlé ulice i autobusovú stanicu na Bottovej.

Ako uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka pre TASR, odporúčania pre občanov sa dajú rozdeliť do dvoch rovín. Ako prvú rovinu uvádza činnosti pri výkopových prácach, či už pri stavbách rodinných domov alebo developermi pri realizácii veľkých stavieb, pričom treba žiadať o pyrotechnický prieskum.

Druhá rovina sa týka turistov, hubárov a podobne, ktorí sa pohybujú v lesoch na miestach bojov niektorej svetovej vojny. "Pri náleze kovového predmetu pripomínajúceho muníciu je potrebné označiť miesto nálezu, oznámiť nález polícii a po ohlásení nálezu až do príchodu príslušníka Policajného zboru zotrvať v blízkosti miesta nálezu. S nálezom však v žiadnom prípade nemanipulovať," rovnako zdôraznil Slivka.