Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

J. Krúpa odsudzuje pokus o otravu A. Navaľného

Na archívnej snímke Juraj Krúpa (OĽaNO). Foto: TASR Michal Svítok

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného previezli letecky do Berlína z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) ostro odsudzuje pokus o otravu ruského opozičného predáka a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. Dodal, že s vysokou pravdepodobnosťou ide už o druhý pokus o atentát na tohto predstaviteľa ruskej opozície. TASR o tom informovala Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽANO.

"Pánovi Navaľnému prajeme skoré uzdravenie a veríme, že ruské orgány celú záležitosť dôkladne vyšetria a prípadných páchateľov postavia pred spravodlivosť," povedal Krúpa s tým, že je morálnou povinnosťou predstaviteľov demokratického medzinárodného spoločenstva dôrazne protestovať voči násiliu páchanému na občianskych aktivistoch a opozičných lídroch v Ruskej federácii. Zmienil napríklad vraždu opozičného lídra Borisa Nemcova či systematické prenasledovanie ľudsko-právnych aktivistov a slobodných novinárov.

Alexej Navaľnyj je od soboty (22. 8.) hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti v berlínskej nemocnici Charité. Podľa tamojších lekárov bol pravdepodobne otrávený. Z výsledkov klinických testov totiž vyplýva, že v tele Navaľného sa našli "inhibítory cholinesterázy". O akú konkrétnu látku ide však zatiaľ nie je známe.

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného previezli letecky do Berlína z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali.

Počas letu zo sibírskeho Tomska mu totiž prišlo nevoľno a neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche. Jeho tím však predpokladá, že bol otrávený.