Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Krúpa: Výbor pre dianie v bezpečnostných zložkách bude v piatok

Na snímke predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) počas rokovania výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť 16. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Vyšetrovateľ ÚIS v trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa obvinil štyroch príslušníkov NAKA.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa má zaoberať aktuálnym dianím v polícii a bezpečnostných zložkách, bude v piatok (17.9.) popoludní. Zasadnutie sa začne o 14.30 h. Na sociálnej sieti o tom informuje predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO).

"Na rokovanie sú prizvaní generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, zástupca Úradu inšpekčnej služby a policajného prezidenta zastúpi prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová," približuje Krúpa.

Zvolanie výboru avizoval Krúpa už v pondelok (13.9.). Oznámenie prišlo po informácii, že Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) mal zadržať niekoľko vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z kauzy Očistec.

Vyšetrovateľ ÚIS v trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa obvinil štyroch príslušníkov NAKA. Dvojicu príslušníkov NAKA obvinili aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Dočasne povereného šéfa ÚIS Petra Sch. obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti.

Svojich štyroch kolegov sa jednohlasne zastali vyšetrovatelia 1. a 2. oddelenia vyšetrovania odboru Bratislava Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (OBA NAKA PPZ), ktorí tvrdenia o možnom páchaní trestnej činnosti odmietajú. "V súčasnosti dochádza buď omylom alebo úmyselne k tomu, že niektoré orgány činné v trestnom konaní svoju činnosť, z nášho pohľadu a hlavne na základe našej znalosti informácií, vykonávajú tak, že to v nás vzbudzuje dôvodnú obavu, že tieto kroky nesledujú zákonné účely, na ktoré sami zásadne a výhradne dbáme pri našej činnosti ako orgánov činných v trestnom konaní,“ napísali v spoločnom vyhlásení.